Da li je moguće dobiti pozajmicu u banci bez uvida u kreditni biro – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiLICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Da li je moguće dobiti pozajmicu u banci bez uvida u kreditni biro

Da li i koliki kredit mogu da podignem bez uvida u Kreditni biro? Ovo pitanje često postavljaju klijenti službenicima banaka koje posluju u Srbiji. Nažalost, kod nas ne postoji banka koja ne koristi podatke ove službe. Postoje one finansijske institucije koje imaju olakšavajuću kreditnu politiku, ali se takva praksa ulaska u crvenu zonu, ipak, ne odobrava.

Vladan Vasić, finansijski konsultant kaže za Kurir da je svojevremeno u vreme pandemije kovida postojala mogućnost uzimanja pozajmica do 90.000 bez uvida u biro. To je bila državna mera da se pomogne ljudima da premoste trenutnu krizu.

“Nisam siguran koliko je to zaživelo. Danas je bez Kreditnog biroa nemoguće dobiti bilo koji kredit.Treba imati u vidu da koliko je on dobar za banku, toliko je i za klijenta, iako se sa tim oni verovatno ne bi saglasili”, kaže Vasić.

“Banka može da da ponudu pozajmice bez uprosečavanja. To praktično znači da ako 10 odsto ljudi u Srbiji ne vraća redovno kredit, onda banka mora da se ugradi u cenu. Tako bi i oni koji nikada nisu ušli u crveno imali lošije uslove, iako redovno izmiruju svoje obaveze. Usluge bi bez biroa bile sigurno 10 do 15 odsto više”, dodao je on.

S druge strane banka ima manji rizik, jer u svakoj mili sekundi zna kako klijent vraća kredit i samim tim ima manji rizik u poslovanju. Preko Udruženja banaka je sve umreženo i to je standard, uredba Narodne banke Srbije o kreditnoj zaduženosti.

Kako bi privukli kupce, mnogi trgovci danas daju proizvode na rate i to bez odlaska u banku, ali uz uslov da dužnički status kupca obavezno provere u Kreditnom birou.

Ovo je mera NBS, a Udruženje banaka je provodi i ne možete da pređete tu uredbu tako što ćete kod jedne banke da uzmete jedan proizvod, a zatim kod druge drugi, sve je centralizovano.

Kreditni biro za građane nudi dve vrste izveštaja:

  • izveštaj po zahtevu pružaoca usluge ili jednostavnije rečeno – banke (može biti i lizing kuća)
  • izveštaj na zahtev fizičkog lica – to je situacija kada mi tražimo izveštaj o svojoj kreditnoj istoriji

Izveštaj iz Kreditnog biroa može da se na lakši i brži način dobije na njihovom portalu Potrebno je da se prethodno registrujete uz ličnu kartu i sa digitalnim sertifikatom.To vam štedi dosta vremena, nema odlaska u banku, čekanja informacija i slično. Možete brže da pripremite ovaj važan deo papirologije,pa da potpuno pripremljeni krenete u potragu za kreditom.

Na osnovu podataka koji se dostavljaju Kreditnom birou, formira se jedinstvena evidencija u kojoj se vidi sve o vašoj zaduženosti. Tu se beleže podaci o tome kod koje banke ste i po kom osnovu pozajmili novac. Vidi se i da li ste uzeli kredit, da li je dugovanje po osnovu kreditne kartice ili je u pitanju pozajmica i dozvoljeni minus na tekućem računu, jemstvo… Vidi se i koliko ste bili uredni u plaćanju kredita i dugovanja…

Beleže se i datum kada ste se zadužili i u kom iznosu, ali ono najvažnije da li uredno izmirujete svoje obaveze, odnosno u određenom roku plaćate dospele rate.

Zato, bez obzira koji kredit planirate da podignete, pripremite se da će bankari povlačenjem izveštaja iz Kreditnog biroa proveriti da li postoji neko dugovanje u prethodne tri godine. Upravo od tog izveštaja zavisi da li će vam odobriti kredit.

Kurir

Tags
Back to top button