Preporuka frilenserima da sačekaju pokretanje novog portala za plaćanje poreza – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Preporuka frilenserima da sačekaju pokretanje novog portala za plaćanje poreza

Iako je portal namenjen frilenserima, odnosno plaćanju njihovih poreskih obaveza trebalo da “zaživi” pre kraja prvog kvartala, izrada sajta kasni, pa su i nadležni omogućili svim radnicima na internetu da svoje obeveze plate tek kada portal počne sa radom, bez zaračunavanja kamate.

Na izradi sajta zajedno sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom radi i NALED.

“Portal će biti spreman tokom drugog kvartala i očekujemo da bude u funkciji tokom maja. U prvoj fazi za frilensere ćemo otvoriti informativne sadržaje i mogućnost otvaranja naloga, a u drugoj i mogućnost prijave na obavezno socijalno osiguranje povezivanjem portala frilenseri sa portalom CROSO, kao i ono najvažnije, mogućnost podnošenja poreske prijave”, objašnjava šef Jedinice za odnose s javnošću u NALED-u, Ivan Radak.

Među informativnim sadržajima, na portalu će se pre svega naći propisi koji regulišu rad frilensera, korisna dokumenta kao što su poreske prijave i vesti o svima aspektima poslovanja važnim za frilensere, od eventualne promene regulative do drugih korisnih informacija.

“Takođe, tu će se naći i vodič za primenu zakona u kojem smo dosad popisali i odgovorili na 60 najvažnijih pitanja o frilenserima, mogućnostima za rad u tom režimu, novom sistemu samooporezivanja, prijavljivanju na obavezno socijalno osiguranje”, navodi Radak.

Kao trenutno najkorisnije za frilensere na novom portalu biće kako naš sagovornik ističe biće otvaranje naloga.

“Ono što će im u početku biti sigurno najkorisnije i gde očekujemo najviše poseta na portalu jeste mogućnost otvaranja naloga jer će tu frilenseri moći da vode evidenciju o svim uplatama koje dobiju i da ih kasnije unesu u poresku prijavu. Uz to, ako posluju s inostranstvom, portal će im sve uplate u drugoj valuti preračunavati u dinare što je važno jer će u poresku prijavu morati da unose dinarski iznos”, ocenjuje Radak.

Takođe, očekuje se veliki broj poseta informativnom kalkulatoru gde će svi frilenseri moći da izračunaju visinu poreza koji bi trebalo da plate. U nekoliko koraka uneće najvažnije informacije i sistem će im potom izbaciti obračun visine poreza po oba modela koja su im na raspolaganju tako da će frilenser moći da ih uporedi, odabere za sebe povoljniji i da ga navede u poreskoj prijavi.

Tu će se naći i test procene da li mogu uopšte da posluju kao frilenseri i da li je njihov prihod oporeziv po novom režimu. I tu je potrebno odgovoriti na nekoliko pitanja, nekon toga, korisnici će dobiti u zelenoj ili crvenoj boji obeleženo obrazloženje mogu li ili ne da koriste ovaj način rada.

“Sve je brzo, jednostavno i praktično i vrlo lako razumljivo za sve kategorije građana što je vrlo važno jer kao frilenseri mogu da posluju gotovo sva fizička lica, bilo da su zaposleni, nezaposleni, studenti, učenici, penzioneri, stranci”, naglašava naš sagovornik.

Bez kamate za kašnjenje u prijavi prihoda

Iako je moguće podneti poresku prijavu već sad za prvi kvartal, preporuka je ipak da se sačeka pokretanje portala, jer kad god se ostvari prihod radnici na internetu mogu ga prijavti preko portala, jer je to brže i jednostavnije i zahteva manje vremena.

“S obzirom na to da bi porez za prvi kvartal trebalo da prijave do kraja aprila, ostavljena je mogućnost da sačekaju početak rada portala (kada portal bude lansiran imaće 30 dana da podnesu prijavu). Ako portal bude u funkciji u maju ili junu, evidentno je da će biti u kašnjenju za prvo tromesečje, ali Ministarstvo finansija odnosno Poreska uprava neće im računati kamatu za kašnjenje odnosno smatraće da je prijava blagovremena. To je učinjeno upravo kako bi frilenseri bili motivisani da sve obave elektronski putem portala”, ističe Ivan Radak.

Ukoliko neko ipak želi da prijavi porez tokom aprila, može to da uradi podnošenjem PP OPO obrasca, a Ministarstvo finansija objaviće objašnjenje kako da tu prijavu popune jer ona ne sadrži sva polja kao PP OPO-K prijava koja će se koristiti kada portal proradi.

Sadržaj poreske prijave za frilensere

U novoj prijavi, frilenseri će imati mogućnost da obeleže da li su zdravstveno osigurani, koji model oporezivanja biraju (a moći će to da menjaju nakon svakog kvartala u zavisnosti od toga šta im više odgovara), i kada je reč o prihodima unosiće samo ukupan iznos prihoda i eventualno iznos već plaćenog poreza u drugoj državi kako bi mogli da koriste poreski kredit.

Biznis.rs

Tags
Back to top button