Osniva se agencija za postupak konverzije zemljišta bez naknade – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Osniva se agencija za postupak konverzije zemljišta bez naknade

Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture (MGSI) donelo je uputstvo o načinu vođenja postupka konverzije sa preciznim smernicama u kojem piše da je 4. avgusta ove godine prestao da važi Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu i da će biti osnovana agencija nadležna za poslove konverzije, piše Nova ekonomija.

Izmenama i dopunama Zakona nastavljena je svojinska transformacija na zemljištu u Srbiji proširivanjem kruga privrednika koji mogu steći pravo svojine na građevinskom zemljištu bez naknade, podseća Nova ekonomija.

U Uputstvu se navodi da se zahtev za sticanje prava konverzije podnosi Agenciji jer je Zakonom propisano osnivanje Agencije koja počinje sa radom tri meseca od dana stupanja na sangu Zakona, a do tada sve poslove iz nadležnosti Agencije radi Ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja i urbanizma.

Nakon dobijanja zahteva Agencija u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva obaveštava podnosioca zahteva o lokaciji sa potvrdom i mogućnostima upisa za katastarsku parcelu.

„Očekujemo da će ovo uputstvo olakšati i ubrzati vođenje postupka konverzije“, istakla je Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju Privredne komore Srbije.

U uputstvu piše da je 4. avgusta ove godine prestao da važi zakon koji se odnosi na konverziju na građevinskom zemljištu uz naknadu.

Nova ekonomija je pre nekoliko meseci pisala o postupku konverzije ekonomisti su ocenili da je veliki problem što država i dalje nema podataka o veličini parcela na koje bi se zakon primenjuje, firmama koje ih poseduju, kao i načinu na koji do njih došle.

Nova ekonomija

Tags
Back to top button