Da li znate kako su poznate svetske valute dobile svoja imena? – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Da li znate kako su poznate svetske valute dobile svoja imena?

Novac svakodnevno koristimo, ali retko (ili nikad) se zapitamo šta zaista stoji iza njegovog imena.

Sigurno je svako od nas makar nekada u ruci držao funtu sterlinga, američki dolar, japanski jen ili švajcarski franak, ali se nikad nije zapitao zašto nosi baš to ime.

Iako je ime nekog novca manje važno od njegove realne vrednosti, priče o poreklu sledećeih valuta su zaista zanimljive i zabavne, pa nije zgoreg da danas malo proširimo svoje znanje o novcu.

Funta sterlinga

Britanska funta je nastala pre oko hiljadu godina, za vreme prvih država na teritoriji današnje Velike Britanije i zbog ovoga se često smatra najstarijom svetskom valutom.

Tačno poreklo njenog naziva ne može da se utvrdi, ali se pretpostavlja da potiče od staroengleske reči “steorra”, što znači zvezda. Normani, koji su u to vreme nastanjivali britanska ostrva, na ovu reč su dodali deminutiv “ling”, kako bi stvorili naziv “mala zvezda”.

Saksonska kraljevina je u opticaj pustila svoj novac, a prva serija je u sebi imala funtu srebra. Funta je anglo-saksonska jedinica za težinu i tako je kombinacijom ove dve reči i danas aktuelna britanska valuta dobila ime.

Dolar

Dolar je u SAD postao zvanična valuta 1792. godine, a poreklo njegovog imena je dosta kompikovano. Novac koji se kovao tokom vekova u centralnim i zapadnim delovima Evrope nosio je nazive “taler”, “daler”, “dalar”. Varijanta tog imena se “primila” i u Holandiji, a jedan holandski novčić po imenu “gleeuwendaler” je bio lakši od ostalih i samim tim veoma popularan. U nekom trenutku je taj novčić stigao i do Novog Amsterdama, odnosno današnjem Njujorka i odomaćio se “preko bare”.

Jen

Japanska nacionalna valuta duguje svoje ime reči “en”, što na japanskom znači krug.

Stranci koji su posećivali Japan tokom 19. veka su pogrešno izgovarali ovu reč kao “jen”, a novo ime je “zapečatio” američki misiona Džejms Kurtis Hepbern, koji je u svom japansko-engleskom rečniku ovu reč upisao kao “yen”. Tako je i ostalo.

Franak

Nekada je franak bio zvanična valuta Francuske, a danas je takva situacija u Švajcarskoj.

Od 14. do 17. veka različite valute na teritoriji francuske su nosile ime franak, koje se odomaćilo kao opšti naziv za novac. Inače, reč potiče iz nemačkog jezika i znači, u približnom prevodu, “besplatni novac”.

Izvor: Kamatica.com

Tags
Back to top button