Banke prijavile 111 klijenata zbog sumnje da peru novac – Bankar.rs
Uncategorized

Banke prijavile 111 klijenata zbog sumnje da peru novac

Banke u Republici Srpskoj prijavile su u prvih devet meseci ove godine čak 111 klijenata zbog sumnje u pranje novca.

Taj broj je za čak 91 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine kada su banke prijavile 58 sumnjivih klijenata.

Zbog sumnje u pranje novca banke su prijavile ukupno 35 transakcija “teških” 8,2 miliona konvertibilnih maraka (4,2 miliona evra).

To je čak 52 odsto više u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine, dok je vrednost tih transakcija veća 31 odsto.

Na osnovu dostavljenih izveštaja o gotovinskim transakcijama od 30.000 KM ili više, povezanim gotovinskim transakcijama od 30.000 KM ili više i sumnjivim transakcijama, banke su u prvih devet meseci 2022. godine prijavile Agenciji za istrage i zaštitu BiH ukupno 99.046 transakcija u vrednosti od 8,7 milijardi KM.

“U odnosu na isti period 2021. godine povećan je broj prijavljenih transakcija za 48 odsto, dok je njihova vrednost povećana za 55 odsto”, navodi se u devetomesečnom izvještaju Agencije za bankarstvo RS, prenosi portal Capital.

U izveštaju se dodaje i da u ovom periodu nije bilo prijavljenih sumnjivih transakcija, niti sumnjivih klijenata za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Ranije istraživanje portala pokazalo je da su građevinarstvo i nekretnine, bankarski i sistem brzog transfera novca, ugostiteljstvo, osiguravajuće kuće, kladionice i kockarnice, advokati, računovođe, taksisti, deo delatnosti preko kojih se u BiH pere nelegalno stečen novac.

Izvor: Capital.ba

Tags
Back to top button