Hrvatsko zemljište najjeftinije u EU, uskoro ističe moratorijum na prodaju strancima – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Hrvatsko zemljište najjeftinije u EU, uskoro ističe moratorijum na prodaju strancima

Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj je najjeftinije među državama EU a moratorijum na prodaju strancima uskoro ističe.

Cena obradivog poljoprivrednog zemljišta u EU drastično varira, od prosečno 47.290 eura po hektaru u Luksemburgu do 3.661 evro po hektaru u Hrvatskoj. To pokazuju podaci statističke agencije EU, Evrostata, za 2021, a odnose se na 19 država članica EU.

Još nisu prikupljeni podaci iz 2021. za Holandiju, ali se može pretpostaviti da je najveća cena upravo u toj državi jer je tamo 2020. prosečna cena od 71.225 evra/ha bila uverljivo najveća u EU. Evrostatu još nedostaju podaci i za Belgiju, Nemačku, Kipar, Maltu, Austriju i Portugal, prenosi Indeks.

Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj je najjeftinije među državama. Region s najjeftinijim zemljištem u EU je Gornji Norland, koji se nalazi u Švedskoj, na krajnjem severu kontinenta. Cena obradivog zemljišta u toj regiji iznosi prosečno 1.882 eura po hektaru. Najskuplje u Jadranskoj Hrvatskoj, najjeftinije u Severnoj Hrvatskoj

Velike su razlike i unutar Hrvatske. EU deli države na NUTS2 regije, a Hrvatska je podeljena na tri: Jadransku Hrvatsku, Severnu Hrvatsku i Panonsku Hrvatsku. Prosečna cena obradivog poljoprivrednog zemljišta je najveća u Jadranskoj Hrvatskoj (5.312 evra/ha), a najmanja u Severnoj Hrvatskoj (3.171). Panonska Hrvatska je s cenom od 3701 evra tek malo iznad državnog proseka.

Cena zemljišta zavisi od niza faktora, nacionalnih razlika (kao što su zakoni), regionalnih razlika (kao što su klima i saobraćajnapovezanost) i lokalnih faktora produktivnosti (kvaliteta tla, nagiba ili drenaže). Neki od faktora drastično podižu cenu, kao što je navodnjavanje, koje povećava cenu i do šest puta.

Tržišne snage ponude i potražnje, koje su određene i nacionalnim zakonima o stranom vlasništvu, također utječu na cijenu poljoprivrednog zemljišta. U konačnici se sve svodi na to koliko ljudi i kompanija želi kupiti određeno obradivo poljoprivredno zemljište s ciljem pokretanja proizvodnje.

Tako je prosečna cena obradivog poljoprivrednog zemljišta u Jadranskoj Hrvatskoj (5.312 evra/ha) veća od prosečne cene na nivou cele Mađarske (5.187 evra). Iako su cene u hrvatskim regionima među najnižima u EU, jeftinije zemljište nego u Severnoj Hrvatskoj se može pronaći u četiri regije Francuske (Franche-Comté, Bourgogne-Franche-Comté, Limousin, Burgundija), dve regije Slovačke (Centralna Slovačka i Istočna Slovačka) i dve regije Švedske (Gornji i Srednji Norrand). Ističe moratorijum na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima

Godine 2020. je prosečna cena obradivog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj iznosila 3.440 evra/ha pa je u 2021. cena rasla za 6,4 posto. Početkom 2023. ističe moratorijum na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, pa se može očekivati nešto veći rast cene.

Ali i do sada su stranci mogli da kupe poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, samo su morali da otvore kompaniju registrovanu u zemlji. Interesovanje je ipak, kako pokazuju podaci o ceni, slabo do nikakvo. Za sada nema naznaka navale na poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, a može se spekulisati da je najveća cena u Jadranskoj Hrvatskoj jer se kupuje s nadom da će se jednog dana zemljište pretvoriti u građevinsko.

Izvor: Index,hr

Tags
Back to top button