Stotinu najjačih nemačkih kompanija godinu je završilo u dobrom plusu: “Sada vidimo udar na potrošnju i investicije” – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Stotinu najjačih nemačkih kompanija godinu je završilo u dobrom plusu: “Sada vidimo udar na potrošnju i investicije”

Za 100 nemačkih kompanija s najvećim prometom i koje kotiraju na berzi i ova će godina biti uspešna, uprkos ratu u Ukrajini i svim njegovim posledicama, pokazalo je istraživanje revizorsko-konzultantske kuće EY Nemačka.

Jedan od čelnika te kompanije Henrik Ahlers ocenio je da su se vodeće nemačke kompanije ove godine uspešno nosile sa svim izazovima, ali da sledeće godine ne treba očekivati veći rast prometa.

I građani i preduzetnici moraće stegnuti remen, rekao je Ahlers, objašnjavajući da su visoka inflacija i zabrinutost oko nadolazeće recesije odvratili ljude od potrošnje, a istovremeno smanjili spremnost kompanija da ulažu.

Od 100 najjačih kompanija čijim se deonicama trguje na berzi, gotovo sve, odnosno 93 posto, zabeležilo je rast prometa u prva tri kvartala ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle.

Ukupni promet porastao je za 30 posto na 1,78 milijardi evra. Da nije milijarde evra visokih gubitaka energetskog koncerna Unipera, koji će većim delom biti nacionalizovan operativna dobit svih koncerna zajedno porasla bi za 22 posto, na 145 milijardi evra.

To bi bio apsolutno najveći iznos otkako je EY Nemačka počela raditi ovu vrstu procene pre pet godina.

Prema podacima, kompanije su delom profitirale na povećanju troškova, primerice logističke kompanije na povećanju cene transporta. Potom je problem s nestašicom poluvodiča koji je rezultirao strategijom primarno ponude luksuznih marki i odustajanjem od popusta doneo autoindustriji dodatnih 13 posto prihoda.

I konačno, enormno povećanje cena energenata donelo je energetskim kompanijama povećanje prometa od 125 posto.

Henrik Ahlers istaknuo je da se taj uspešan put vidi i po broju zaposlenih. Vodećih 100 nemačkih kompanija do 30. septembra zapošljavalo je 4,3 miliona ljudi u svetu, što je 1,7 posto više nego prošle godine, precizirao je Ahlers.

Rekao je kako veruje da će kompanije iduće godine smanjiti troškove, ali da zbog nedostatka stručne radne snage ne treba računati na sveobuhvatnija i masovnija otpuštanja.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button