Američka komisija za hartije od vrednosti: Bankman Frid je od FTX napravio kulu od karata – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Američka komisija za hartije od vrednosti: Bankman Frid je od FTX napravio kulu od karata

Američka komisija za hartije od vrednosti optužila je u utorak osnivača FTX Sema Bankmana-Frida za prevaru investitora u onome što su regulatori nazvali „kućom od karata“.

Odvojene optužbe objavila je kancelarija američkog tužioca za južni okrug Njujorka i Komisija za trgovinu robnim fjučersima kasnije u utorak, saopštio je SEC. Kada se saberu sve današnje tužbe, Bankman-Frid je optužen za zaveru i prevaru američke države, mrežnu prevaru, prevaru sa sekjuritijima i pranje novca.

U saopštenju, SEC je saopštila da će tražiti kaznu protiv Bankmana-Frida, kao i da se spreči da Bankman-Frid učestvuje u budućim kupovinama, ponudama i prodajama hartija od vrednosti, osim za njega lično.

– Tvrdimo da je Sem Bankman-Frid izgradio kuću od karata na temelju obmane dok je investitorima govorio da je to jedna od najbezbednijih zgrada u kripto, rekao je predsednik SEC-a Geri Gensler u izjavi.

Bankman-Fried je uhapšen u ponedeljak uveče na Bahamima i očekivalo se da će se pojaviti pred sucem u utorak, označavajući njegovo prvo lično pojavljivanje u javnosti od zapanjujućeg kolapsa FTX-a, koji je u novembru podneo zahtev za bankrot nakon što se mučio da prikupi novac dok su trgovci žurili da povuku 6 milijardi dolara sa platforme za samo 72 sata.

Policija na Bahamima, gde se nalazio FTX, saopštila je da je 30-godišnjak uhapšen posle 18 časova. u ponedeljak u svojoj luksuznoj zatvorenoj zajednici zvanoj Albani u glavnom gradu Nasauu.

Dejmijan Vilijams, američki tužilac Južnog okruga Njujorka, rekao je u saopštenju u ponedeljak uveče da je hapšenje došlo na zahtev vlade SAD, a da će optužnica protiv Bankman-Frida biti otkrivena u utorak.

Advokat Bankman-Frida u ponedeljak nije odgovorio na zahteve za komentar.

Kancelarija državnog tužioca Bahama saopštila je da očekuje da on bude izručen Sjedinjenim Državama.

Do kraja radnog dana u utorak, na račun Bankman Frida stigle su još dve tužbe.

Američki savezni tužioci u utorak su naveli da je Sam Bankman-Fried počinio prevaru i prekrišo zakone o finansiranju kampanja, a osnivač FTX-a se suočava i sa nizom drugih optužbi američkih regulatora.

U optužnici, tužioci su naveli da je Bankman-Fried učestvovao u šemi za prevaru klijenata FTX-a tako što je prisvajao njihove depozite da plati troškove i dugove kao i da investira u ime svog fonda, Alameda Research.

Oni navode, i da je prevario zajmodavce u Alamedi tako što im je davao lažne i obmanjujuće informacije o stanju hedž fonda i pokušao da prikrije novac koji je zaradio vršeći prevaru.

Tako i Komisija za hartije od vrednosti (SEC) i Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) navode da je bankman počinio prevaru u svojim tužbama podnetim u utorak.

Tačnije, on se tereti za zaveru i prevaru američke države, mrežnu prevaru, prevaru sa sekjuritijima i pranje novca.

(Rojters)

 

Tags
Back to top button