Analiza domaćeg preduzetništva: Najlošije ide ugostiteljima – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Analiza domaćeg preduzetništva: Najlošije ide ugostiteljima

Tokom ove godine svoje radnje najviše su zatvarali ugostitelji, frizeri, kozmetičari i taksisti, saoštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). U Srbiji trenutno posluje 135.533 privrednih društava i 305.317 preduzetnika.

„To su podaci Agencije za privredne registre (APR), u privredna društva spadaju i oni koji su u stečaju i u likvidaciji“, kaže Irena Đorđević, menadžerka za regulatornu reformu u NALED-u.

Broj ugašenih preduzetničkih radnji je za 12 odsto veći nego u prvih šest meseci 2021. godine (11.243, prošle, a 12.829 ove godine).

Takođe, povećao se i broj registrovanih privrednih društava, u prvih šest meseci 2022. on je za 12,5 odsto veći nego u istom periodu lane.

U prvih šest meseci 2022. godine osnovano je 25.816 privrednih subjekata, što je za 4.520 više u odnosu na isti period prošle godine.

Povećan je i broj osnovanih preduzetnika za 23,9 odsto, sa 16.347 na 20.247 u 2022. godini.

Kako se dodaje, Srbija je od strane Evropske komisije ocenjena kao umereno pripremljena u oblasti preduzetništva i industrijske politike:

„Napredak je postignut usvajanjem Akcionog plana za Strategiju Državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije, kao i uspostavljanjem portala za e-Konsultaicje“, kažu predstavnici NALED-a.

Kako se naglašava, tokom 2023. godine Srbija treba da bnastavi da radi na povećanju predvidljivosti poslovnog okruženja, usvajanju nove strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Pored toga treba i da se radi na preraspodeli bužetskih sredstava za podsticaj stranih direktnih investicija koja bi se koristila za finansijsku i tehničku podršku malim i srednjim preduzećima.

Među ključnim delatnostima u kojima su se registrovali preduzetnici su ugostiteljski objekti, zatim konsultanti i programeri, frizerski i kozmetički saloni i drumski prevoz tereta.

Među registrovanim preduzetnicima trećinu čine žene, 33 odsto, a četvrtina pripada kategoriji mladih od 18 do 35 godina.

Izvor: Nova ekonomija

Tags
Back to top button