Amerika oslobađa dodatnih 15 miliona barela nafte iz rezervi – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Amerika oslobađa dodatnih 15 miliona barela nafte iz rezervi

Sjedinjene Države će osloboditi dodatnih 15 miliona barela nafte iz svojih strateških rezervi da pokuša da umiri cijene tog energenta i predsjednik Džo Bajden ne isključuje da će još biti povučeno, rekao je zvaničnik vlade.

Nova količina nafte koja će biti povučena u decembru predstavlja posljednju tranšu programa koje je američki predsjednik najavio ljetos i kojim se predviđa oslobađanje ukupno 180 miliona barela da bi se ublažio skok cena vezan za rusku invaziju na Ukrajinu.

„Predsednik je tražio od ministarstva energetike da bude spremno da proda dodatnu naftu (iz rezervi) ove zime ako bude potrebno, zbog Rusije ili drugih delovanja koja remete tržište”, naveo je američki zvaničnik novinarima.

Vest o korišćenju dodatne nafte, koju je više medija najavilo juče tokom dana, bila je dovoljna da smanji cenu nafte i pre zvanične objave.

Cena barela WTI, referentne američke nafte za isporuku u novembru je tako pala za 3,08 odsto i stigla na 82,82 dolara. Kada je zvanično objavljeno da će se osloboditi dodatna nafta, tržišta su već reagovala tako da je cena WTI nafte porasla jedan odsto.

Upitan da li je moguće ograničiti ili suspendovati izvoz nafte, vladin zvaničnik je rekao da vlada predsednika Bajdena zadržava sve opcije na stolu koje bi mogle da pomognu da se obezbedni snabdevanje američkog tržišta.

Paralelno sa tim američki predsednik predviđa uspostavljanje mehanizma kojim bi se dugoročno popunile strateške rezerve. Američka vlada će ponovo početi da kupuje naftu kada cena WTI nafte bude pala na između 67 i 72 dolara.

Od septembra 2021. Sjedinjene Države izvukle su više od 212 miliona barela iz strateških rezervi koje su na najnižem nivou od juna 1984. godine. Nikad neki predsednik nije oslobodio tolike količine nafte od formiranja rezervi 1975. godine, prenela je Beta.

Predsednik je takođe pozvao naftne kompanije da odmah prenesu pad cena na klijente. „Zadržavanje visokih cena dok padaju troškovi je neprihvatljivo”, rekao je zvaničnik.

Kako se približavaju izbori za, 8. novembra, Bajden želi da izbegne rast cena benzina, što pogađa američke vozače.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button