Zlato trguje sa gubicima pred objavu o inflaciji u SAD – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Zlato trguje sa gubicima pred objavu o inflaciji u SAD

Zlato je palo u trenucima kada trgovci oprezno iščekuju podatke o inflaciji u SAD, u pokušaju da procene sledeći potez o kamatnim stopama Federalnih rezervi.

Zlato beleži lošu godinu, pošto je dostiglo najvišu cenu ove godine u martu usled ruske invazije na Ukrajinu, ali je zatim palo za oko 18 odsto, pošto je monetarno pooštravanje od centralnih banaka u svetu opteretilo cenu plemenitog metala. Komentari guvernera Banke Engleske Andrewa Baileyja o ukidanju hitne podrške do petka pomogli su da ove nedelje padnu cene zlata.

Prema najnovijim ekonomskim podacima, cene plaćene američkim proizvođačima porasle su više nego što se očekivalo, što sugeriše da će inflatornim pritiscima biti potrebno vreme da se ublaže, što će održati Fed na agresivnom putu povećanja kamatnih stopa. Zvaničnici centralne banke su se obavezali da će u bliskoj budućnosti podići kamatne stope na restriktivni nivo kako bi obuzdali inflaciju, iako su neki primetili važnost kalibracije tempa povećanja kako bi se smanjili rizici.

Bloomberg Chartmaker
 

Investitori su u nedoumici dok čekaju podatke o potrošačkim cenama u SAD koji će biti objavljeni kasnije u četvrtak i koji bi mogli da odrede da li će Fed izvesti četvrto uzastopno povećanje kamatnih stopa, što bi povećalo pritisak na poluge.

“Postoji asimetrični rizik pred objavu indeksa potrošačkih cena, a nije spremno za veliki pad”, rekla je Nicky Shiels, direktor strategije za metale u MKS PAMP SA, u belešci. Cene plemenitih metala i robe zavisiće od toga kako američki dolar bude reagovao na podatke, dodala je ona.

Spot cena zlata pala je za 0,2 odsto na 1.669,41 dolar za uncu u 12.06 po podne, u Singapuru, nakon povećanja od 0,4 odsto u sredu. Bloomberg Dollar Spot indeks bio je stabilan. Srebro i platina su pali, dok se cena paladijuma nije bitno promenila od prethodnog dana.

Izvor: Bloomberg Adria

Back to top button