Bankari: Ograničavanje keš kredita štiti od velikog zaduživanja i usporava kreditnu aktivnost – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Bankari: Ograničavanje keš kredita štiti od velikog zaduživanja i usporava kreditnu aktivnost

Odluka Centralne banke Crne Gore da od januara na dve godine ograniči davanje gotovinskih kredita kroz traženje kolaterala za ročnost preko osam godina smanjiće kreditnu aktivnost, a odraziće se i na rast ekonomije, smatraju bankari. Oni su za Pobjedu kazali da odluka ima i pozitivne efekte kroz sprečavanje građana da se prezadužuju.

Iz CBCG su saopštili da je vrednost odobrenih gotovinskih kredita 672 miliona evra i da su udvostručeni u poslednjih pet godina.

Saglasni

U CKB banci, članici OTP Grupe, su Pobjedi kazali da su saglasni sa merama CBCG, jer je cilj zaštita građana od prezaduživanja i da oni već dve godine rade po ovom principu.

“Merama će biti ograničen rast u ovom segmentu kreditiranja. Građani se mogu okrenuti alternativnim vrstama kredita”, smatraju u CKB.

Pogođeni

U Adiko banci kažu da će više od ostalih banaka biti pogođeni ovom merom, jer su specijalizovani za potrošačke kredite.

“Optimisti smo, jer verujemo da će nam naše ekspertize i iskustvo pomoći u kreiranju dobre ponude i u novim uslovima. Pošto su mere privremene, uvereni smo da će se razvoj i efekti na ekonomiju pažljivo pratiti, te da će se po potrebi prilagođavati”, kazali su iz Adiko banke i naglasili da podržavaju inicijative koje će ojačati bankarski sistem i ekonomiju. Očekuju da će ove mere uticati na usporavanje stope rasta BDP, čiji je ključni pokretač u regionu potrošnja.

“Potrošnju pretežno pokreću klijenti novcem od potrošačkih kredita i zaduživanjem malih i srednjih preduzeća”, smatraju u banci, u kojoj očekuju i povećanje kamata za nenamenske potrošačke kredite.

“Direktna posledica biće što će određene banke biti manje konkurentne. Mere će favorizovati one koje se oslanjaju na kolaterale, za koje se u nedavnoj globalnoj krizi pokazalo da imaju ograničenu vrednost”, kazali su u Adiko banci.

Efekti

U NLB ističu da je ova mera u skladu sa ovlašćenjima i ulogom CBCG, koju su podržali kroz Udruženje banaka. Kažu da su predložili drugačiji pristup u operacionalizaciji, ali ne navode detalje.

“Sigurno je da će se smanjiti kreditiranje gotovinskim kreditima, a delimično i potrošnja na nivou sistema”, kažu u NLB, koja u portfoliju ima 90 miliona evra gotovinskih kredita.

“Aktivno radimo na proceni efekata mere i pripremamo adekvatna rešenja i izmene proizvoda koji će biti prilagođeni potrebama klijenata”, kažu u ovoj banci.

U Hipotekarnoj banci redakciji su kazali da odluku još nisu analizirali, jer je nisu dobili.

Tags
Back to top button