Bruto devizne rezerve Srbije rasle četvrti mesec zaredom – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Bruto devizne rezerve Srbije rasle četvrti mesec zaredom

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) u septembru su uvećane za 626,7 miliona evra u odnosu na avgust, navela je NBS u izveštaju.

Rezerve NBS su u septembru tako iznosile 16,502 milijardi evra, navodi se u saopštenju objavljenom u utorak.

Za povećanje je najzaslužnija aktivnost NBS na domaćem deviznom tržištu (kupovina u iznosu od 525 miliona evra), ali i neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka (199,2 miliona evra), kao i neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima (88,4 miliona evra), dodaje se u saopštenju.

“Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive radi izmirenja deviznih obaveza države po osnovu deviznih kredita i drugim osnovima (ukupno 193,1 milion evra)”, rekli su iz NBS.

Neto devizne rezerve su na kraju devetog meseca iznosile 13,55 milijardi evra, što je za 420,1 miliona evra više u odnosu na iznos iz avgusta.

Stabilnost kursa i dalje svetinja

Kako navode iz centralne banke, NBS će ostati posvećena održavanju stabilnosti kursa dinara u odnosu na evro. Sa tom svhom je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru kupila 480 miliona evra.

Od početka godine, NBS je neto prodala 425 miliona evra. Kurs dinara u odnosu na evro je nepromenjen je u septembru, dok je od početka godine ojačao za 0,2 odsto u odnosu na valutu evrozone.

“Narodna banka Srbije duže od jedne decenije uspešno održava relativnu stabilnost kursa dinara prema evru, imajući u vidu njegov značaj za očuvanje cenovne i sveukupne finansijske i makroekonomske stabilnosti”, rekli su iz Narodne banke Srbije za Bloomberg Adriju.

Održavanje relativne stabilnosti kursa je posebno značajno u uslovima izraženih cenovnih pritisaka sa kojima se susreće Srbija, ali i Evropa, dodaju.

“Prema tome, kao što smo više puta isticali i pokazali u praksi, očuvanje relativne stabilnosti kursa dinara prema evru za Narodnu banku Srbije nema alternativu”, zaključuju iz NBS.

Relativna stabilnost ili fiksni kurs

Pojedini stručnjaci koji su govorili za Bloomberg Adriju ne slažu se sa ovakvim stavovima NBS, a aktivnosti banke na deviznom tržištu nazivaju politikom fiksong kursa.

Podaci, naročito gledano od 2020. godine, pokazuju da je to politika održavanja kursa dinara prema evru gotovo nepromenjenog, dodao je profesor na Ekonomskom fakultetu Milojko Arsić tokom prezentacije poslednjeg izdanja Kvartalnog monitora.

“NBS reaguje snažnim intervencijama, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje”, rekao je Arsić tom prilikom.

Slične stavove izneo je i saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov.

“Mada je zvanično reč o režimu ciljane inflacije, stvarno je reč o režimu fiksnog kursa. Tako da su devizno tržište, to jest tržište stranim novcem, i obavezna rezerva osnovna sredstva monetarne politike”, rekao je Gligorov za Bloomberg Adriju.

Iz NBS su negirali takve navode, opisujući ih kao neistinite, ali i opasne “u smislu formiranja nerealnih očekivanja javnosti”.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button