Erdogan: Kamate neće rasti dok sam ja na vlasti – Bankar.rs
INOSTRANE BANKEKreditiMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Erdogan: Kamate neće rasti dok sam ja na vlasti

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da će se kamatne stope u toj državi snižavati sve dok je on na vlasti i pozvao investitore da iskoriste pogodnosti jeftinog zaduživanja.

Ministar finansija Nuredin Nebati je podržao njegovo protivljenje rastu kamatnih stopa. Istakao je da vlada odbacuje ekonomski model koji podrazumeva da se rastom kamatnih stopa ublaži inflacija.

Erdogan je ranije sugerisao Centralnoj banci da snizi kamatne stope i, kako pišu turski mediji, očekuje se da će njihov iznos do kraja ove godine biti jednocifren. Kamatna stopa je u poslednja dva meseca snižena na 12 odsto.

“Iako takozvani ekonomisti i dalje govore o kamatnim stopama, nastavićemo da podržavamo proizvodnju i zapošljavanje. Sve dok je vaš brat na ovoj poziciji, kamatne stope će svaki dan i svake sedmice biti sve niže. Neka investitor dođe i zatraži kredit od naših državnih banaka. Nećemo im otežavati kamatnim stopama. Investicije ne dolaze kada su kamatne stope visoke”, poručio je tokom posete Balikesiru.

Erdogan se protivi rastu kamatnih stopa, jer smatra da se njima “bogati čine još bogatijim, a siromašniji još siromašnijim”. Za njega su one “najveći neprijatelj” i “majka svakog zla”. Za razliku od većine ekonomista, smatra da niže kamatne stope za posledicu imaju nižu stopu inflacije, piše list Daily Sabah.

Inflacija u Turskoj iznosi 83 odsto i najviša je u poslednje 24 godine. Ali, Grupa za istraživanje inflacije (ENAG) smatra da je stvarna stopa inflacije viša od 186 odsto. Jedan dolar trenutno vredi više od 18 lira.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button