Rastu cene bakra, cinka i aluminijuma – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rastu cene bakra, cinka i aluminijuma

Cene cinka i bakra su ojačale nakon što je Londonska berza metala (LME) saopštila da će ograničiti nove isporuke metala iz ruske kompanije Ural Mining & Metallurgical (UMMC) i jedne od njenih podružnica.

Ovaj skok je dao podršku industrijskim metalima, koji su ove godine pali usled zabrinutosti zbog potražnje iz kineskog građevinskog sektora i usporavanja globalne ekonomije. Vrednost cinka je pala za oko 30 odsto od aprila, dok je bakar pao za 26 odsto nakon martovskog maksimuma.

Metal iz UMMC ili njegove jedinice za cink u Čeljabinsku može se isporučiti u skladišta na LME samo ako vlasnik može da dokaže berzi da to neće predstavljati kršenje sankcija.

Čitava industrija se bori sa pitanjem kako da se nosi sa zalihama iz Rusije – velikog proizvođača aluminijuma, nikla i bakra – od invazije na Ukrajinu u februaru, a debata se intenzivirala tokom prošlog meseca.

Neki evropski kupci pokušavaju da izbegnu ruske isporuke. U međuvremenu, United Co. Rusal International PJSC je istakao da nema osnova za bilo kakve poteze LME da blokira njegov aluminijum, pojačavajući pritisak nakon što je američki rival Alcoa Corp. istakao da berza treba da prestane da prihvata ruski metal.

Cena cinka je porasla za 4,1 odsto na LME, dok je bakar porastao za čak 2,3 odsto nakon što je u sredu skliznuo za 0,5 odsto. Cena aluminijuma je povećana za 1,1 odsto. U međuvremenu, vrednost rude gvožđa nastavlja da opada ove nedelje, a materijal za proizvodnju čelika je pao za više od 40 odsto od marta.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button