OPEC+ razmatra smanjenje proizvodnje za čak dva miliona barela dnevno – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

OPEC+ razmatra smanjenje proizvodnje za čak dva miliona barela dnevno

Grupa OPEC+ razmatra najveće smanjenje proizvodnje od 2020. godine, pokušavajući da tako primiri cene nafte koje od sredine leta padaju zbog usporavanja globalne privrede i povećanja kamatnih stopa. Međutim, taj potez je rizičan jer bi mogao da poveća tenzije sa Vašingtonom.

Predstavnici alijanse rekli su u Beču da su spremni da razgovaraju o smanjenju proizvodnje nafte od čak dva miliona barela dnevno. Ipak, u stvarnosti će taj potez manje uticati na globalno snabdevanje jer nekoliko zemalja već šalje manje količine. Predstavnici grupe bi takođe mogli da razgovaraju o manjim rezovima od jedan do 1,5 miliona.

Veliki rez OPEC+ rizikuje da izazove još jedan šok svetskoj ekonomiji, koja se već bori sa inflacijom izazvanom povećanim troškovima energenata. Moguće je da će taj potez uzrujati SAD i potencijalno izazvati odgovor Vašingtona. Predsednik Joe Biden posetio je Saudijsku Arabiju ranije ove godine, nadajući se da će ugovoriti povećanje proizvodnje koje bi uticalo na snižavanje cena goriva na pumpama u Americi, a uoči izbora u novembru.

“Teško je proceniti koliko je Bidenova administracija zabrinuta zbog potencijalnog ponovnog rasta cena nafte”, rekao je Bob McNally, osnivač Rapidan Energy.

Zvaničnici Bele kuće već su zatražili od američkog ministarstva energetike da analizira da li bi zabrana izvoza benzina, dizela i drugih naftnih derivata snizila cene, javio je Bloomberg u utorak. To je kontroverzna ideja, ali ona postaje sve popularnija u nekim delovima Bidenove administracije.

Dok se ministri OPEC+ sastaju u Beču, evropski i američki lideri rade na suzbijanju prihoda koje Moskva prima od nafte kako bi pokušali da oslabe ratnu mašinu Vladimira Putina. EU treba da odobri novi paket sankcija koji će ozbiljno umanjiti mogućnost Rusije da prodaje sirovu naftu, dok SAD rade sa saveznicima na sprovođenju ograničenja cena ruske nafte.

Potez OPEC+ ide u suprotnom smeru i naglašava napetost u američko-saudijskim odnosima i trajnu snagu saudijskih veza sa Moskvom uprkos ratu. Očekuje se da će potpredsednik ruske vlade Alexander Novak lično prisustvovati sastanku u Beču, što predstavlja diplomatsku glavobolju za Evropsku uniju.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button