Neizvesnosti na tržištu sirovina i u narednom kvartalu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Neizvesnosti na tržištu sirovina i u narednom kvartalu

Trgovina sirovinama suočava se sa zastrašujućim nizom izazova u poslednjem delu turbulentne godine nakon što su ograničili svoj prvi uzastopni kvartalni gubitak od 2019. Poremećaj potražnje nastali jer centralne banke povećavaju stope da bi se borile protiv inflacije, energetske krize u Evropi, ekstremnih vremenskih rizika i dubokih neizvesnost politike u Kini su među glavnim karakteristikama u kojima će investitori morati da se kreću.

U bližoj budućnosti, trgovci su fokusirani na OPEC+ ove nedelje, jer alijansa teži značajnom smanjenju snabdevanja, dok će tržišta gasa biti na oprezu jer Moskva produbljuje tenzije sa Evropom. Na drugim mestima, uticaji uragana Ian su pod lupom dok predsednik Joe Biden odlazi na Floridu, a Kina odlazi na jednonedeljnu pauzu jer se sredinom oktobra održava ključni kongres Komunističke partije.

Goldman Sachs Group Inc. sada smatra da su sirovine uhvaćene u negativnu petlju povratnih informacija koju pokreće dolar i promene u stopama kako Federalne rezerve daju sve od sebe da obuzdaju inflaciju. Pored okupljanja OPEC+, evo vodiča za glavne teme koje će oblikovati sirovine tokom kraja godine.

Vreme je za rezanje?

Nafta je upravo ograničila bolan kvartalni gubitak dok su se tržište sirovina hladilo, a analitičari su duboko podeljeni oko toga šta sledi. Ove sedmice će dominirati ključni sastanak OPEC-a i saveznika dok se razgovara o još jednom smanjenju proizvodnje u cilju borbe protiv smanjene potrošnje i pada cena. Grupa će razmotriti smanjenje za više od milion barela dnevno, prema rečima delegata, pošto se ministri lično sastaju u sredu prvi put posle više od dve godine.

Dok Standard Chartered Plc ukazuje na “veliki višak” nafte koji se nazire, a vrhunski trgovac Trafigura Group vidi kratkoročnu slabost i dalje, Goldman Sachs Group Inc. vidi da se tržišta zaoštravaju kako potrošači prelaze sa super skupog gasa na naftu. Zalihe bi takođe mogle da se smanje jer se približava embargo EU na rusku naftu, navodi Međunarodna agencija za energetiku. Čini se da je volatilnost zagarantovana.

Teška zima

Da li će napori Evrope da poveća zalihe goriva i rekonfiguriše tržišta gasa biti dovoljni da se izbegne iscrpljujuća kriza? Ministri Evropske unije upravo su podržali još jedan hitni paket, uključujući cilj smanjenja potražnje i privlačenje profita od energetskih kompanija. Ove nedelje će verovatno biti više koraka usred pojačanih tenzija nakon misterioznih podmorskih eksplozija gasovoda Severni tok.

Problemi sa gasovodom

Energetska previranja u Evropi biće glavna tema na konferenciji u Londonu od utorka na kojoj će učestvovati viši rukovodioci Shell Plc, Vitol Group, E.ON SE i TotalEnergies. Sa pozitivne strane, zalihe gasa u regionu su veće od uobičajenih za ovo doba godine, na oko 88 odsto kapaciteta. Ali mnogo toga zavisi od jačine zime: duboko zamrzavanje će brzo narušiti zalihe, dok će vlade vršiti pritisak da strože kontrolišu potražnju i cene.

Peking Blues

Kineska potražnja ostaje ključna neizvesnost za sve, od nafte do bakra i hrane. Iako je poslednjih dana bilo nagoveštaja optimizma, nije jasno da li će se prigušena ekonomska slika mnogo promeniti čak i nakon Partijskog kongresa. Predsednik Xi Jinping će verovatno osvojiti treći mandat i rekonstruisati svoj najbolji tim. To bi trebalo da oslobodi više prostora za političke manevre, ali malo je verovatno da će do jasnih pomeranja doći pre sledeće godine.

Potražnja za metalima, uključujući bakar i čelik, može pokazati određena poboljšanja kako se infrastrukturna potrošnja povećava. Ali imovinska kriza je dovela cene rude gvožđa do dugog mesečnog pada. Nedavni potezi Pekinga da podrži stambeno zbrinjavanje pružiće samo ograničenu podršku, a smanjenje zaduženosti za nekretnine ostaje prioritet za vladu. A u vezi sa politikom Covid Zero koja ometa potražnju za gorivom, očekivanja su i dalje niska za ublažavanje ograničenja u skorije vreme.

Provera troškova useva

Ujedinjene nacije su u petak objavile najnoviji presek globalnih cena hrane. Indeks je padao svakog meseca od rekorda u martu, ali inflacija hrane je i dalje povišena, a pretnje po useve i dalje ostaju. Budućnost sporazuma o „bezbednom koridoru“ za ukrajinski izvoz izgleda krhko uoči njegovog isteka u novembru, a zveckanje predsednika Vladimira Putina nuklearnim arsenalom nagoveštava opasnije – iako još uvek udaljene – ishode u žitnici Evrope.

Snabdevanje žitom bi moglo pasti “u narednim mesecima jer rat Rusije i Ukrajine nastavlja da smanjuje izvoz iz Crnog mora, a ekstremni vremenski uslovi znače da su globalne zalihe smanjene”, navodi Capital Economics.

Neizvesnost u metalima

Najveći skok cena aluminijuma prošle nedelje bio je zanimljiv preokret na kraju sumornog kvartala za metale. Bloomberg News je izvestio da će Londonska berza metala (LME) započeti konsultacije o potencijalnoj zabrani ruskog metala. Iako je “bez akcije” opcija za LME, čak i početak pregovora predstavlja promenu taktike i pokazuje kako bi ruski rat protiv Ukrajine mogao da izazove još više haosa.

Goldman je primetio da “geopolitička situacija ne podstiče brisanje” metala sa najveće svetske trgovačke platforme. Ali geopolitika izgleda opterećena, dok Putin zvecka nuklearnim arsenalom, a Rusija anektira teritoriju Ukrajine. U najmanju ruku, potez LME baca novu neizvesnost u pogledu ponude — posebno za aluminijum, ali i za nikl i bakar.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button