Ministri EU postigli dogovor o smanjenju potrošnje struje – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Ministri EU postigli dogovor o smanjenju potrošnje struje

Ministri zemalja Evropske unije (EU) zaduženi za energiju saglasili su se oko paketa mera za pomoć u energetskoj krizi i postigli dogovor o smanjenju potrošnje struje za pet odsto u periodu tokom dana kada se najvise troši. Odluka je doneta na osnovu predloga Evropske komisije (EK).

Prihvatili su i opšte smanjenje potrošnje struje od deset odsto, što je na dobrovoljnoj osnovi.

Ministri EU dogovorili su se i da preraspodele višak prihoda energetskog sektora krajnjim kupcima. Odluka za smanjenje potrošnje struje je obaveza koja treba da se primeni preko upravljanja potražnjom struje. Veliki potrošači koji to prihvate dobiće subvencije i treba da ograniče potražnju u vreme kada su cene previsoke.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, koji je vodio sastanak, rekao je da će postignuti sporazum doneti olakšanje građanima i preduzećima preko smanjenja potražnje struje, kao i da će države članice preraspodeliti višak prihoda iz energetskog sektora onima koji se bore sa izmirivanjem računa.

Ministri su, takođe, potvrdili dva mehanizma za prikupljanje viška profita energetskih firmi.

Proizvođačima nuklearne i obnovljive električne energije, kao i onima koji koriste ugalj i imaju korist od trenutnih visokih cena, biće ograničena cijena na 180 evra po megavat-satu.

Kako je objašnjeno, prihodi koji prelaze ovu gornju granicu biće smatrani kao prekomerni profit, a države članice mogu preraspodeliti ove prihode krajnjim potrošačima, domaćinstvima i preduzećima koji se suočavaju s ogromnim računima za energiju.

Države članice su isto tako dogovorile da će odrediti obavezni privremeni doprinos solidarnosti na prihode preduzeća aktivnih u sektorima sirove nafte, prirodnog gasa, uglja i rafinerija.

Ovaj doprinos biće primenjiv na prihod koji prelazi 120 odsto prosečne dobiti za poslednje četiri fiskalne godine.

Taj doprinos mora iznositi najmanje 33 odsto, a prikupljeni novac mora biti usmeren na mere podrške za najugroženije krajnje potrošače.

Ministri su raspravljali i o ograničenju cene gasa, što je tražilo 15 zemalja članica.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button