Šta jačanje dolara znači za kriptovalute? – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Šta jačanje dolara znači za kriptovalute?

U poslednjih nekoliko meseci, dolar je dospeo na istorijski visok nivo u odnosu na svoje glavne rivale iz svetske korpe valuta.

Britanska funta u petak je pala na najniži nivo u odnosu na američki dolar od 1985. godine, trgovajući se za čak 1,14 dolara. U julu, evro je pao ispod pariteta u odnosu na dolar po prvi put u skoro 20 godina, pre nego što se vratio na pređašnji nivo. Ranije ovog meseca, japanski jen je takođe pao na najniži nivo u odnosu na američki dolar od 1998. godine.

Dolar je imao koristi od toga što su američke Federalne rezerve podigle kamatne stope brže od drugih velikih centralnih banaka, kažu analitičari.

„To međunarodnim investitorima daje prostor da veruju da će SAD biti pravo mesto za ulaganje, jer neće dozvoliti da inflacija izmakne kontroli“, ocijenio je Majk Vogelzang, glavni investicioni službenik u Captrustu.

U međuvremenu, SAD “ verovatno neće pasti u recesiju duboku kao u, recimo, Nemačkoj, Engleskoj ili Velikoj Britaniji”, smatra je Vogelzang.

Zašto je dolar važan za kripto

Prevlast dolara je štetan za kriptovalute, pri čemu se većina trgovanja bitkoinima odvija u odnosu na dolar. Oko 70% obima trgovine između bitkoina i fiat valuta odvija se u upravo u američkoj valuti. Najveća kriptovaluta pala je 14% u protekloj sedmici i skoro 60% od početka godine, prema podacima CoinDeska.

Što je još gore za kriptovalute, rast dolara će se verovatno nastaviti.

Prema rečima Marte Rejes, šefice istraživanja na kripto berzi Bequant, jedini smer u kojem dolar može ići je samo rast. Ona ističe energetsku krizu u Evropi, politiku negativnih stopa u Japanu i kinesku politiku nultog Covid-a kao faktore koje značajno utiču na vrednost valute.

Ima i nešto drugačijih mišljenja. Tod Morgan, predsednik i partner u Bel Air Investment Advisorsu očekuje iznenađenja kada je kurs dolara u pitanju.

“Verujem da će dolar već sledeće godine ponovo početi da pada na realnije nivoe vrednosti. Ovde zadržavam rezervu, jer dalja kamatna politika Feda, koju je teško predvidjeti u ovom momentu na srednji rok, može značajno uticati na vrednost dolara”, kazao je Morgan.

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button