Cena zlata ispod 1.700 dolara za uncu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Cena zlata ispod 1.700 dolara za uncu

Cene zlata blago su porasle u ponedeljak, podržane slabljenjem dolara, nakon što su prošle nedelje dostigle najnižu vrednost u poslednje dve godine. Nakon što je dolar oslabio za 0,2 odsto, za toliko su porasli fjučersi na zlato u SAD, na 1.677,89 dolara za uncu (31,1 gram).

U petak je spot cena zlata nakratko pala na 1.654 dolara po unci, što je za 19 odsto niže od maksimuma u martu i osam odsto niže od cene zlata na početku tekuće godine. Tokom popodneva u petak, cena se popela na 1.673 dolara po unci, prenosi Financial Times.

Slabljenje cena zlata izazvano je strahovanjima investitora od rizika koji donosi očekivano povećanje kamatnih stopa vodećih centralnih banaka i obnovljena potražnja za dolarom. Rast kamata motiviše investitore da ulažu novac tamo gde očekuju potencijalno veće prinose od ulaganja u zlato.

Zabrinutost da bi agresivno pooštravanje politike centralnih banaka moglo da naglasi rizike od recesije i dalje podržava potražnju za dolarom na račun zlata. Cena zlata reaguje na visinu kamatnih stopa u SAD gde se ove nedelje očekuje njihovo novo povećanje, što će verovatno doprineti daljem slabljenju vrednosti zlata.

Strahovi su se vratili na tržišta zbog globalne recesije, dok se investitori pripremaju za odluke centralnih banaka u SAD, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Japanu, prenosi FXStreet. Očekuje se da će američki Fed u sredu objaviti odluku o podizanju kamatne stope za 75 baznih poena, odnosno 0,75 odsto.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button