Nemačka: Talas bankrota kao posledica sankcija Rusiji – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Nemačka: Talas bankrota kao posledica sankcija Rusiji

Nemačka se suočava sa talasom bankrota koji je rezultat politike sankcija Rusiji, upozorio je predsedavajući Odbora Bundestaga za energetiku Klaus Ernst

On je na Tviteru podsetio na ranije izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca da sankcije ne bi trebalo da više pogode Evropu nego Rusiju.

“Sada smo uveli sedam paketa sankcija, a ‘Gasprom’ ostvaruje rekordnu zaradu. U isto vreme, preti nam talas bankrota. Zato pregovarajte sa Rusijom otvorenog uma”, poručio je Ernst, političar nemačke Levice.

Predviđa se da će nemačka ekonomija kontrahovati sledeće godine, usled rastućih cena gasa i električne energije. Institut za ekonomsko istraživanje “Ifo” u Minhenu upozorio je da energetska kriza donosi “haos” u nemačku ekonomiju i mogla bi da dovede do pada bruto domaćeg proizvoda za 0,3 odsto u sledećoj godini.

Druga političarka Levice Sara Vagenkneht kritikovala je Vladu Nemačke zbog toga što je uspela da uđe u ekonomski rat sa Rusijom, najvećim snabdevačem energije. Ona je tokom obraćanja Bundestagu rekla da su sankcije Rusiji fatalne za Nemačku.

Vagenknehtova je pozvala da se ukinu sankcije i da se započne razgovor sa Moskvom.

Tags
Back to top button