Dolar je sigurno mesto ove godine jer se rizična imovina raspada – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Dolar je sigurno mesto ove godine jer se rizična imovina raspada

Rastući dolar je sada jedina moguća zaštita od onoga što se pretvara u najveće uništenje vrednosti akcionara od svetske finansijske krize.

S obzirom na to da su globalne akcije ove godine već izgubile 23 triliona dolara, inverzni odnos američke valute sa rizičnom imovinom čini je jedinim igračem u gradu, barem do kraja 2022. godine, prema Citigroup Inc. Canadian Imperial Bank of Commerce, koja kaže da je dolar postavljen za nastavak, dok Brown Brothers Harriman & Co. kaže da globalna pozadina i dalje favorizuje američku valutu.

Dolar je ove godine bio u obrnutoj korelaciji sa akcijama

“Jedino mesto za skrivanje je u gotovini u američkim dolarima”, napisali su stratezi Citija, uključujući Jamie Fahyija i Adam Pickettija, u istraživačkoj belešci u četvrtak. Biće potrebna “duboka recesija” da bi se američka inflacija znatno smanjila, što bi impliciralo produženi pad korporativnih profita i akcija pre nego što se Federalne rezerve krenu u suprotnom smeru, rekli su.

Bloomberg Dollar Spot Index, koji prati američku valutu u odnosu na 10 globalnih kolega, porastao je za više od 11 odsto ove godine, što je rekordan godišnji učinak u podacima koje je Bloomberg prikupio, počevši od 2004. godine.

Dokazi o pustoši izazvanom aprecijacijom dolara izneti su ove nedelje na tržištima valuta. Dolar je ojačao nakon što su podaci o inflaciji u SAD-u u utorak bili viši nego što se očekivalo, doveli su do toga da su trgovci ponovo povećali opklade da će Fed ići na povećanje stope, što je smanjilo globalno raspoloženje da rizikuje.

Jen, koji je već oslabio na najniži nivo od 24 godine, pao je za dlaku od pažljivo posmatranog nivoa od 145 za dolar, dok je kineski juan pao preko sedam, a kanadska valuta je pala na najslabiji odnos u skoro dve godine. Australijski dolar je na ivici novog višegodišnjeg minimuma.

Stratezi kažu da je malo verovatno da će još biti olakšanja od dominacije dolara.

“Promena cena rizika od pooštravanja Feda će verovatno zadržati ponudu dolara u bliskoj budućnosti”, napisao je Win Thin, šef valutne strategije u Brown Brothers Harriman u Njujorku. „Kao što smo rekli tokom ove najnovije korekcije dolara, ništa se nije suštinski promenilo i globalna pozadina nastavlja da favorizuje dolar i američku imovinu uopšte.”

CIBC se slaže da je prerano za otpisivanje snage dolara.

“Stvarna kamatna stopa je i dalje duboko negativna, a finansijski uslovi suviše labavi”, rekao je Bipan Rai, šef strategije za deviznu politiku u CIBC u Torontu. “Tržište je doprinelo jednim delom ovome, ali postoji dovoljno znaka pitanja u pogledu toga gde je kraj da bi dolar trebalo da bude dobro podržan.”

Citi predviđa da će indeks američkog dolara kompanije Intercontinental Exchange Inc., koji je već na vrhuncu u dve decenije, porasti za još dva odsto u naredna tri meseca.

“Naveli smo da će kraj berzanskog rasta USD zahtevati ili osovinu Feda koja će biti dokazana povećanjem rasta američke kamatne stope ili pad globalnih očekivanja rasta”, napisali su stratezi Citija. “Ovo bi mogle biti teme za 2023, ali ne danas.”

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button