Evropa ulazi u recesiju: Čeka nas duga i hladna zima – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Evropa ulazi u recesiju: Čeka nas duga i hladna zima

Ruska agresija na Ukrajinu, neujednačen oporavak od pandemije, suša na većem delu kontinenta, visoka inflacija – faktori su koji sa sobom nose i ogromne neizvesnosti u pogledu ekonomske budućnosti Evrope. Nacionalne vlade žure da pomognu najugroženijima, a usled sve te nervozne zbrke postoji i jedan opšti konsenzus: dolazi recesija, piše “The Economist”.

Koliko će pad biti bolan zavisi od toga kako će se apsorbirati ovaj energetski šok i kako će kreatori javnih politika odgovoriti na isti. Ove sedmice su cene energije dosegle nezamislive visine – više od 290 evra po megavat satu za referentnu vrednost plina koji će se isporučivati u četvrtom kvartalu godine. Inače, uobičajena cena pre pandemije bila je oko 30 evra. S obzirom da je plin marginalno gorivo na evropskom tržištu električne energije, ovaj određuje i širu cenu električne energije.

Evropska privreda ušla je u krizu u relativno snažnoj poziciji. Tržište rada još uvek je relativno zdravo, a nezaposlenost se kreće oko 6,6 odsto. Rast plata verojatno će se ubrzati u narednim mesecima. Inflacijska očekivanja su donekle splasnula, a potrošnja i nije toliko pala.

Evropske ekonomije su u slobodnom padu

Ipak, stvari će za nekoliko meseci izgledati znatno tmurnije iz tri razloga. Prvo, industrija je pod pritiskom. U proleće su čelnici najvećih evropskih proizvođača tvrdili da bi prebrzo prekidanje nabavke ruskim plinom podrazumevalo i ekonomsku krizu za cijeli kontinent. No, uprkos visokim cenama, industrijska proizvodnja zasad ostaje na prethodnim nivoima. Razlog je sledeći: “Reč je o zaostalim narudžbinama iz prošlosti”, objašnjava Michael Hüther iz Nemačkog ekonomskog instituta.

Ti zaostatci, naravno, neće trajati večno, a neki pokazatelji koji se odnose na blisku budućnost poprilično su sumorni. Sledi pad koji će odraziti slabljenje globalne, a posebno kineske privrede. Kao što primjećuje Robin Brooks s Instituta za međunarodne financije, takav pad mogao bi označiti prekretnicu u privrednom ciklusu.

Najgore će biti pogođene industrije istočno od Rajne. Nemačko nezdravo oslanjanje na kineske kupce podrazumeva pad potražnje za novom robom u čitavom nabavnom lancu. Čini se da je i italijanska industrija u slobodnom padu. Poljska i Češka, obje izvan eurozone, takođe su izrazito ranjive. Izuzetak je Mađarska, gdje se proizvodnja širi zdravim tempom, zahvaljujući, između ostalog, procvatu električnih vozila i dugoročnim energetskim ugovorima.

Drugi razlog za zabrinutost je taj što će uslužni sektor na svoja pleća preuzeti borbu s posrnutim evropskim ekonomijama. Sezona je u Francuskoj i na jugu Europe bile zaista jaka, turisti su obilno koristili ušteđeno za vreme pandemije, turizam je dodatno porastao tokom leta. No, raspoloženje opada jer potrošači već stežu remen u pripremi za dugu, hladnu zimu. Usluge će verojatno stagnirati u nadolazećim mesecima, a nekretnine i transport će se suočiti s posebno ozbiljnim poteškoćama, prenosi Jutarnji.hr.

Evro u paritetu s dolarom prvi put u dve decenije

Na kraju, Evropa će gotovo sigurno doživeti koincidiranje energetskog šoka s rastućim kamatnim stopama. Evropska središnja banka, zajedno je s mnogim svetskim središnjim bankama, ozbiljno potcenila rast cena, pa je sada odlučna vratiti godišnju inflaciju na oko 2 posto, posle alarmantnih 9,1 posto zabieženih u avgustu. Ekonomisti stoga očekuju da će banka u borbi protiv inflacije pokušati podebljati svoje kapacitete povećanjem kamatnih stopa. Očekivano, prinosi na evropske kratkoročne i dugoročne obveznice porasli su u proteklom mesecu. Uprkos tome, evro je nastavio padati, spustivši se na paritet s dolarom prvi put u dve decenije. To je ujedno još jedna briga za kreatore politike na kontinentu – slabija valuta potiče inflaciju skupljim uvozom, pogađajući stvarne prihode, a time i potrošnju.

Sve ovo garantuje da će evropska privreda sigurno ući u recesiju, predvođenu Nemačkom, Italijom te srednjom i istočnom Evropom. Analitičari banke “JPMorgan Chase” očekuju godišnje stope rasta od minus 2 odsto u četvrtom kvartalu ove godine, minus 2,5 odsto za Francusku i Nemačku i minus 3 posto za Italiju. Italijanski problemi i visoki dugovi potencijalno bi mogli izazvati nervozu na evropskim tržištima obveznica. Evropski političari potrošili su mnogo vremena razmišljajući o tome kako odgovoriti na skok cena energije. Uskoro ih čeka kriza nemerljivo širih razmera.

(Blic)

Tags
Back to top button