Isto broj ugovora, ali stranim investitorima četiri puta više novca – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Isto broj ugovora, ali stranim investitorima četiri puta više novca

Po deset domaćih i stranih investitora zaključilo je u prvoj polovini ove godine ugovore o dodeli sredstava podsticaja sa Ministarstvom privrede. Iako je broj ugovora isti, strancima je ukupno odobreno gotovo četvorostruko više novca nego domaćim privrednicima.

Kako u resornom ministarstvu kažu za Bloomberg Adriju, “odobrena sredstva podsticaja domaćim investoitorima su 21,4 miliona evra, dok su stranim investitorima odobrena sredstava podsticaja u ukupnom iznosu od 79,3 miliona evra”. Ukupna vrednost planiranih investicija po osnovu tih ugovora iznosi 450 miliona evra, dodaju.

Nema dodatnih povlastica za strance

Godinama se govori o disproporciji u iznosu subvencija stranima i domaćim investitorima. Za naš portal nedavno su iz Unije poslodavaca Srbije preneli stav pojedinih domaćih privrednika koji tvrde da im je “vrlo teško da posluju konkuretno i održavaju nivo zarada kako je to moguće u stranim kompanijama koje, po njihovom mišljenju, uživaju različite privilegije kao strani investitori i brojne subvencije koje im omogućavaju da dobro plate i za sebe obezbede vrhunske kadrove”.

Ipak, u Ministarstvu privrede podsećaju da ne postoje dodatne subvencije i povlastice koje su rezervisane samo za strane ulagače. “U skladu sa zakonskim propisima kojima se uređuje oblast ulaganja, domaći ulagači i strani ulagači, u pogledu svojih ulaganja, imaju jednak položaj i imaju ista prava i obaveze”, napominju u instituciji.

Istu činjenicu naglašavaju i u Savetu stranih investitora Srbije. Oni takođe ukazuju na to da je većina stranih kompanija globalno poznata i prepoznatljiva, što verovatno dodatno utiče da njihove investicije i aktivnosti budu više u fokusu javnosti.

“Treba reći da postoje privredne grane gde je više prisutna investiciona aktivnost stranih kompanija, poput metalske, farmaceutske i hemijske industrije, iz jednostavnog razloga što domaće kompanije iz tih privrednih grana raspolažu nižim investicionim, ali i tržišnim, tehnološkim i potencijalom ljudskih resursa, zbog čega nisu u mogućnosti da dodatno investiraju i šire svoje poslovanje”, poručuju u Savetu.

Uz to, ističu da strane kompanije – naročito one globalno prisutne – svoje potencijale, resurse i kulturu poslovanja prenose na ćerke kompanije i na njihovoj implementaciji insistiraju da bi se ostvarile maksimalna produktivnost i efikasnost.

“Rekli bismo da je upravo to ono što čini razliku i što najviše utiče na njihovu konkurentnu prednost”, kažu u Savetu stranih investitora Srbije, dodajući da u kriznim vremenima strane kompanije imaju podršku matičnih kompanija, te u određenoj meri lakše amortizuju pritiske poput ovih inflatornih.

Faktori koji određuju visinu novčane podrške

Sredstva podsticaja ne dodeljuju se po zaposlenom, ističu u Ministarstvu privrede, već u skladu sa propisanim načinom obračuna. On, kako pojašnjavaju, zavisi od visine i strukture ulaganja u osnovna sredstva, broja zaposlenih i visine bruto zarade.

Drugim rečima, sredstva se dodeljuju “kako za opravdane troškove bruto zarada za nova radna mesta povezana sa investicionim projektom, tako i za opravdane troškove ulaganja u osnova sredstva”, tvrde u instituciji.

Detalji u vezi sa kriterijumima za dodelu sredstava podstupni su u zvaničnim dokumentima objavljenim na sajtu Razvojne agencije Srbije.

U Ministarstvu privrede skreću pažnju na to da je Vlada Srbije usvojila program podrške domaćim privrednicima, odnosno Program o rasporedu i korišćenju sredstava za unapređenje proizvodnje u proizvodnim granama od značaja za ravnomerni lokalni i regionalni razvoj.

U skladu s njim, od 2021. do 2022. godine zaključeno je 37 ugovora o dodeli sredstava.

“Ukupna vrednost planiranih investicija po osnovu tih ugovora iznosi 42 miliona evra, a odobrena sredstva podsticaja iznose 12,5 miliona evra”, preciziraju.

U Savetu navode primer da su u okviru određenih privrednih grana, poput turizma i ugostiteljstva, podršku države dobijale dominantno domaće kompanije koje su poslednjih godina pokazale znatno veće interesovanje za investiranje.

“Verujemo da su upravo njihova veća zainteresovanost, tržišna perspektiva, ali i spremnost za ulaganje, uz ispunjavanje propisanih kriterijuma, bili ključni za dobijanje podrške države pri investiranju”, zaključuju naši sagovornici.

Prema još operativnim podacima Narodne banke Srbije (NBS), od početka godine, zaključno sa julom, u Srbiju je uloženo više od dve milijarde evra stranih direktnih investicija (SDI). To je za 3,5 odsto niže u odnosu na isti period prošle godine, koja je bila rekordna po prilivima SDI, navode u centralnoj banci. “Dodatno, preliminarni podaci pokazuju da je u junu i julu zabeležen izuzetno visok priliv SDI od preko 900 miliona evra”, kažu u NBS, odakle za ovu godinu projektuje priliv SDI u Srbiju od 3,4 milijarde evra.

Prema zvaničnim podacima za prvo tromesečje 2022, najveći prilivi su došli iz Kine (234,4 miliona evra), Švajcarske (115,5 miliona evra), Velike Britanije (56,4 miliona evra) i Nemačke (56,4 miliona evra).

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button