Kad treba tolerisati bes na radnom mestu? – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Kad treba tolerisati bes na radnom mestu?

Svađa, povišen ton, teške reči – manifestacije su besa koje poslodavci uglavnom ne tolerišu na radnom mestu. Ali, postoje situacije kad je bes ne samo opravdan, nego i koristan, tvrde naučnici sa Univerziteta u Liverpulu


Reč je o moralnom besu čija je osnova karakteristika da je motivisan željom da se brane druga osoba ili opšte dobro, a ne lična korist. Naučnici apeluju na poslodavce da dozvole ispoljavanje ovakvog besa, naravno na prihvatljiv način, bez uvreda. Jer, na ovaj način, štite se moralne vrednosti, ispravljaju nepravde, podstiče jednakost i stvara se bolje i kvalitetnije društvo, tvrde stručnjaci.

S druge strane, kad poslodavac suzbija ovakvo ponašanje kao devijantno, stvara uslove za nepravedno, nezdravo i nemoralno okruženje. I zato, naučnici apeluju na poslodavce da nauče da prave razliku između moralnog i drugih vrsta besa.

Inače, ranija studija je pokazala da nije svejedno da li ljutnju na radnom mestu pokazuju muškarci ili žene. Pa tako, pripadnici jačeg pola koji pokazuju bes na poslu imaju jak uticaj na kolege, ali žena koja to radi, doživljava se kao slaba i previše emotivna.

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button