Ni sa oborenom cenom nema kupca za Geneks, struka objašnjava u čemu je problem – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Ni sa oborenom cenom nema kupca za Geneks, struka objašnjava u čemu je problem

Zapadna kapija Beograda, kula Geneks i posle više od decenije od kako je ponuđena na doboš i dalje nema kupca. Uprkos obaranju početne cene od dve milijarde na 1,46 milijardi dinara, procena struke je da su i sada male šanse da će da se proda.

Ono što bi moglo da zainteresuje kupce jeste da se kula najpre dovede u funkcionalno stanje a zatim ponudi kao novi proizvod.

“Geneks ne može da se proda iz milion i jednog razloga. Prvenstveno zbog stanja na terenu, zbog organizacije prostora, zbog nefunkcionalnosti. U proceniteljskoj teoriji to se zove najbolja i najisplativija namena, što ova kula sigurno nije. Ona prvo treba da se dovede do toga”, kaže za “Blic Biznis” procenitelj Milić Đoković.

On objašnjava da ukoliko zgrada ostane u ovakvom stanju, teško da će naći kupca. Prema njegovim rečima, zgrada mora kompletno i adekvatno da se sredi, jer je dosta propala zbog neulaganja. Kako kaže, nije problem za kupca da je plati, već je problem mnogima šta da radi sa tom zgradom. Čak i lokali koje zgrada ima nisu poželjni ni za trgovce, jer ne postoji prilaz automobilom, što današnji kupac očekuje.

“Ja sam svojevremeno predlagao da se to malo sredi, i da se iznese ozbiljnim svetskim investitorima na sajmovima u Štutgartu, Kanu, Kini, Dubajiu, da ne prodajemo samo sirovinu. Više košta adaptacija nego pravljenje novog objekta. Mora bar malo da se našminka, da se sredi i da se dovede u funkcionalno stanje da bi privuklo kupce. A zatim da se ponovo oglasi super brend ili kao novi proizvod. Tada bi mogla da se proda čak i po početnoj ceni”, kaže Đoković.

Podsetimo da je Geneks kula odnosno Zapadna kapija Beograda već godinama na prodaji. Prvobitno je bila ponuđena po ceni od dve milijarde dinara. Kulu čini 14.943 kvadratna metra u 28 posebnih delova objekta, poslovni prostori u vanknjižnom vlasništvu od 1.450 m2, te poslovni i garažni prostori kao poseban deo objekta na površini od 6.445 kvadratnih metara.

Poslednje javno javno nadmetanje za Geneksovu Zapadnu kapiju Beograda bilo je zakazano je za 23. maj, međutim, imajući u vidu nije uplaćen nijedan depozit niti dostavljena bankarska garancija, to javno nadmetanje za Geneks kulu nije uspelo, zaključila je komisija Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. U pitanju je bilo javno nadmetanje po početnoj ceni od 2,09 milijardi dinara. Depozit za kupce bio je je 834,68 miliona dinara.

U sklopu Geneks kule na prodaji su 28 poslovnih prostora površine blizu 15.000 kvadratnih metara, uključujući i prostor od 27. do 37. sprata, kao i garažni deo zgrade od oko 9.000 kvadrata. Prema rećima procenitelja Milića Đokovića, uprkos tome što zgrada ima toliko poslovnog prostora, to ne znači mnogo investitorima, imajući u vidu da je sam prilaz njima neadekvatan.

Prodaja traje skoro deceniju

Geneks kula početkom 2009. godine je bila prvi put ponuđena na prodaju, kada je početna cena bila 20,8 miliona evra.

Zainteresovani kupci su treba da za učešće na aukciji uplate depozit od 1,56 miliona evra. Kupac je takođe bio u obavezi da u radni odnos primi 61 zaposlenog u Geneks kuli, što se nije desilo.

Agencija za privatizaciju je zatim, 14.07.2010 objavila da je Geneks ponovo na prodaju. Kula na Novom Beogradu u vlasništvu kompanije “Generaleksport” bila je ponuđena po početnoj ceni od 15,6 miliona evra. Ipak, aukcija koja je bila zakazana za 6. septembar te godine završila se neuspešno.

Generaleksport je u stečaju od 2015, a u stečaju godinama je i njena kćerka firma ICG.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button