Rusija zabranila korištenje kriptovaluta i NFT – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Rusija zabranila korištenje kriptovaluta i NFT

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zabranjuje korišćenje digitalne imovine, poput kriptovaluta i NFT-ova, za plaćanje roba i usluga.

Osim toga, novi zakon takođe zahteva od kripto menjačnica i pružalaca usluga da odbiju transakcije u kojima se digitalni prenosi mogu tumačiti kao oblik plaćanja.

“Zabranjeno je prenositi ili prihvatati digitalnu finansijsku imovinu kao naknadu za prenesenu robu, izvedene radove, pružene usluge, kao i na bilo koji drugi način koji omogućuje preuzimanje plaćanja za robu (radove, usluge) digitalnom finansijskom imovinom, osim ako je drugačije određeno saveznim zakonima.”

Centralna banka Rusije pozvala je ranije na potpunu zabranu kriptovaluta. To se najverovatnije nije dogodilo jer se rusko Ministarstvo finansija protivilo toj ideji i smatralo da je potrebno dopustiti razvoj kripto tehnologije, piše Seebiz.

Za 10 dana zakon će stupiti na snagu i učiniće plaćanje kriptovalutom nezakonitim u zemlji. Međutim, Rusi i dalje mogu ulagati u kriptovalute poput bitkoina i verovatno takođe smeju da nastave da ih rudare.

Tags
Back to top button