ECB: Banke u evrozoni suočavaju se sa gubicima od 70 milijardi evra – Bankar.rs
EVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

ECB: Banke u evrozoni suočavaju se sa gubicima od 70 milijardi evra

Prvi veliki klimatski stres test Evropske centralne banke (ECB) pokazuje da se banke u zoni evra suočavaju sa udarom od 70 milijardi evra (71 milijarda dolara) zbog sve većih prirodnih katastrofa i velikih promena širom raznih industrija.

Ova cifra obuhvata kreditne i tržišne gubitke prema najgorem scenariju, koji uključuje suše, velike vrućine i poplave, saopštila je u petak ECB sa sedištem u Frankfurtu.

U izveštaju se upozorava da ovaj rezultat „značajno potcenjuje” stvarne rizike vezane za globalno zagrevanje, delimično zato što klimatski šokovi nisu praćeni opštim ekonomskim padom i jer su ograničeni na specifične portfelje.

ECB je, takođe, otkrila da 60 odsto banaka još uvek nema finansijski okvir za klimatske rizike. Većina zajmodavaca ne uključuje klimatski rizik u svoje modele procene kreditnog rizika, a samo jedna od pet banaka uzima u obzir taj faktor prilikom odobravanja kredita.

„Banke u evrozoni moraju hitno da pojačaju napore za merenje i upravljanje klimatskim rizikom, popunjavajući trenutne praznine u podacima i usvajajući dobre prakse koje su već prisutne u sektoru”, izjavio je predsednik Nadzornog odbora ECB Andrea Enrija.

Ukupno 104 banke u evrozoni učestvovale su u klimatskom stres testu koji je bio prilika za učenje i za banke i za regulatore. Ipak, rezultati testa su daleko blaži nego što su mnoge banke očekivale i finansijska industrija ih već koristi za lobiranje protiv nastojanja nekih zvaničnika ECB koji traže da zajmodavci odvoje više novca za pokrivanje klimatskih rizika. Prošlogodišnji tradicionalni bankarski stres test, koji je simulirao ekonomske šokove i uzeo u obzir uticaj pandemije, pokazao je da je 50 banaka bilo izloženo riziku od kreditnih i tržišnih gubitaka u iznosu od skoro 400 milijardi evra.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button