Treba li vam kredit? Odgovorite na ova pitanja i imaćete jasnu sliku – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEKreditiLICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Treba li vam kredit? Odgovorite na ova pitanja i imaćete jasnu sliku

Znamo da kupovina kredita od banke nije nešto što se događa svaki dan. Premda nije reč o nekom preterano komplikovanom procesu, ipak je dobro pre odlaska u banku skupiti što više informacija i raščistiti dileme koje postoje u vezi kupovine kredita.

Šest pitanja iz ovog teksta će vam sigurno pomoći da rešite sve dileme pre nego što kupite kredit od banke. A kada rešite dileme, onda vam pomoć pri izboru najpovoljnijeg keš, kredita za refinansiranje ili stambenog kredita – može biti samo dodatni vetar u leđa!

Koliko novca mi je potrebno?

Ovo pitanje deluje jednostavno i samo po sebi logično, ali je ustvari ključno za čitav proces kupovine kredita. Uzmite vremena, sedite i izračunajte koji je to iznos koji će zadovoljiti vaše potrebe i nemojte uzimati veći kredit, bez obzira na to šta vam sugerišu u banci.

Kolika će biti visina mesečna rate?

Imajte na umu da kupovinom kredita za vas počinje period od (najverovatnije) nekoliko godina tokom kojih ćete otplaćivati pozajmicu. Zato, izračunajte koliko novca možete da dajete mesečno za ratu. Savet je da to bude onoliko koliko vam inače ostane na kraju meseca, kada podmirite sve druge životne troškove.

Koliko godina je potrebno za otplatu kredita?

Kraći period otplate donosi veću mesečnu ratu, a duži period manji mesečni izdatak. Koju od ove dve mogućnosti ćete izabrati – zavisi od vas. Imajte u vidu da tokom čitavog perioda otplate morate da imate stabilne izvore prihoda, pa vaša odluka pre svega treba da zavisi od te činjenice.

Kakvi su uslovi prevremene otplate?

Prevremena otplata kredita može da zvuči sjajno, ali ponekada ova situacija podrazumeva i dodatne troškove. Savet je da dvaput pročitate klauzulu u ugovoru koja se odnosi na ovu stavku.

Koji su „skriveni troškovi“ ovog kredita?

Krediti često imaju takozvane „skrivene troškove“ ili različite dodatke koji se plaćaju u banci, kao što su obrada kreditnog zahteva, administriranje kreditne partije i slično. Tražite da vam u banci detaljno objasne koje od ovih troškova tačno treba da platite i kolika suma je u pitanju, kako biste stekli kompletnu sliku o kreditu koji kupujete.

Dinarski kredit ili pozajmica sa deviznom klauzulom?

Ovo se ne odnosi na sve vrste kredita, ali je za kredite koji se nude i u dinarima i u evrima, treba proceniti šta se više isplati. Ovo se ne može baš lako predvideti, ali se, na primer, za kredite indeksirane u evrim amože pratiti kretanje EURIBOR-a, pa prema tome možete doneti odluku.

Ako imate odgovor na svih šest pitanja – to znači da ste spremni za kupovinu kredita od banke.

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button