Uvode se vaučeri za hranu, smanjuju se računi: Kako se Evropa bori protiv vrtoglavih poskupljenja – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Uvode se vaučeri za hranu, smanjuju se računi: Kako se Evropa bori protiv vrtoglavih poskupljenja

Nemačka Vlada je najavila jednokratne isplate dugo nezaposlenim građanima u iznosu od 200 evra. Francuska vaučere za hranu od 100 evra po domaćinstvu. Grcima u Atini se već mesečno odbija od računa za struju oko 40 evra, a Hrvatska ovih dana razmatra uvođenje vaučera za gorivo, piše Blic.

Zbog konstantnog rasta cena, prvenstveno energenata pa onda i svega ostalog, ceo svet je u potpunom haosu i neizvesnosti kuda sve ovo vodi i kada bi moglo da se konačno stabilizuje. Uprkos tome što su mnoge evropske zemlje godinama unazad izuzetno radile na jačanju svoje ekonomije, nema sumnje da u ovom trenutku zabrinutost zbog visoke stope inflacije i nepovoljnih stručnih predviđanja ni kod njih nije izostala.

Upravo zbog toga, neke zemlje prave sopstvene planove kako da pomognu svojim građanima da što bezbolnije prebrode ovaj izuzetno finansijski težak period za svačiji budžet. Tako dok neke kao pomoć daju jednokratne isplate, druge su se dosetile da ponude vaučere za hranu, a neke su bar jedan izvestan period zamrzle cene energenata i osnovnih prehrambenih proizvoda.

Srbija ograničava cene

Vlada Srbije je u četvrtak 30. 6. donela niz Uredbi o ograničenju koje se tiču cena gasa, goriva i osnovnih životnih namirnica sa ciljem smirivanja tržišta energije i zaštite građana i privrede od posledica sve viših cena.

Uredbom su tako ograničene, pored proizvođačkih, i cene za brašno, ulje i svinjsko meso – but, tako da ne prelaze nivo cena od 15. novembra 2021. godine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je uvođenje vaučera za gorivo za, kako je rekao, najosetljivije grupe građana.

O cenama goriva će razgovarati danas.

– Nadam se da ćemo doneti rešenje za naše građane, ali i za male distributere – rekao je i spomenuo i vaučere koje će dobiti najosetljivije grupe građana.

Nemačka daje novac

Kako bi obuzdala poskupljenja, nemačka vlada reagovala je poreskim i carinskim olakšicama na fosilna goriva. Oni koji su dugo nezaposleni dobijaju jednokratnu pomoć od 200 evra, a dečji dodatak se povećava za 100 evra mesečno.

Tags
Back to top button