Kako su mostovi iz mašte na evro novčanicama postali stvarnost – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Kako su mostovi iz mašte na evro novčanicama postali stvarnost

Od sedam izmišljenih motiva evro mostova, koji su u početku postojali samo na novčanicama evra, stvoreni su pravi vijadukti za pešake i bicikliste u Spijkenisseu u Holandiji.

Postojali su vrlo pragmatični razlozi da Evropska centralna banka ima fiktivne motive mostova dizajnirane za novčanice evra: ne bi mogla postojati fer proporcija zemalja sa sedam motiva novčanica i mnogim drugim zemljama koje su deo monetarne unije. Tako su se morale stvoriti slike iz mašte, koje je Austrijanac Robert Kalina dizajnirao 1996. godine. Mostovi predstavljaju različite faze evropske kulturne istorije, a time i različite arhitektonske stilove poput renesanse i baroka, piše blog Bankenverband, prenosi Indikator.

Stvari su ipak izašle na dobro. Zar nije mladi holandski grafički dizajner Robin Stam imao ludu ideju: zašto mostovi ne bi bili izgrađeni u stvarnom svetu – i trebaju li oni biti i upotrebljivi? Tačnije, ovaj stvarni svet pronađen je u novoj građevinskoj četvrti “Het Land” u malom holandskom gradiću Spijkenise u blizini Roterdama. Robin Stam je sa svojim planom otvorio vrata opštine: budući da kanali prolaze oko naselja, svejedno je moralo biti izgrađeno nekoliko pješačkih mostova. I dobio je podršku za originalnu ideju.

Ni Evropska centralna banka nije mu stala na put, pa su mostovi iz mašte postali stvarnost u Južnoj Holandiji. Svako ko putuje u Spijkenise može prosuditi koliko je rekonstrukcija mostova uspela pomoću “originalnih planova gradnje” iz njihovih novčanika.

Tags
Back to top button