Balkanske države planiraju zajedničku naplatu putarine – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Balkanske države planiraju zajedničku naplatu putarine

Pravne službe tri preduzeća za naplatu putarine u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji rade na pripremi sporazuma o eksploataciji Open Balkans elektronske naplate, a potpisivanje se očekuje početkom septembra, najavio je Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije.

Prema njegovim riječima, potpuna izrada sistema elektronske naplate putarine u sklopu Otvorenog Balkana je planirana za kraj leta, odnosno kraj septembra ove godine.

Drobnjak objašnjava da je “Open Balkans elektronska naplata putarine (Open Balkans ETC) zapravo rad na uspostavljanju jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji”.

“U prethodnom periodu smo prošli kroz tehničke karakteristike tri naplatna sistema – Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Ustanovljeno je da su navedeni sistemi u skladu sa preporukama i direktivama Evropske komisije koja se bavi naplatom putarine u Evropskoj uniji”, kaže Drobnjak.

Dodaje da trenutno proizvođači sistema za naplatu putarine u tri države – “Institut Mihajlo Pupin” u Srbiji, “Aselsan” u Severnoj Makedoniji i “Autostrada” u Albaniji rade na pripremi potpisivanja NDA sporazuma.

Planiraju širenje na celi Balkan

Ovi sporazumi podrazumevaju međusobnu saglasnost o čuvanju i razmeni podataka, kao i o njihovoj poverljivosti.

“Nakon potpisivanja NDA sporazuma očekuje nas i fizičko testiranje uređaja za elektronsku naplatu putarine, TAG uređaja, kroz sistem za plaćanje i Payment System, čija izrada je u završnoj fazi. Fizičko testiranje je planirano za avgust i septembar, a potpisivanje sporazuma se očekuje početkom septembra”, kaže Drobnjak.

Navodi da su dalji planovi elektronske naplate putarine u sklopu pomenute inicijative širenje i na ostale države Zapadnog Balkana.

Aktuelnim predlogom planirano je da građani Srbije u Severnoj Makedoniji i Albaniji korištenjem posebnih uređaja ostvaruju popust od pet odsto, što vredi i recipročno za građane Severne Makedonije i Albanije.

Tags
Back to top button