Toplane razrađuju scenarije u slučaju nestanka gasa – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Toplane razrađuju scenarije u slučaju nestanka gasa

Direktor Poslovnog udruženja “Toplane Srbije” Dejan Stojanović kaže da će radijatori tokom zime biti topli, kao i da neće biti nikakvih problema sa grejanjem. Objašnjava da toplane pripremaju tečna goriva, lož ulje i mazut, kao zamenu za gas, ako tog energenta ne bude bilo dovoljno.

“Popisani su svi pojedinačni rezervoari za skladištenje tečnog goriva koje je supstitucija za prirodni gas, tako da se već sada vrlo ozbiljno na svemu tome radi”, kaže Stojanović.

Navodi da 16 toplana u Srbiji nema mogućnost zamene prirodnog gasa.

“Toplanama u ovom trenutku treba nekih 50.000 tona mazuta pod uslovom da je snabdevanje gasom stabilno. Razrađivani su scenariji za nedostatak 10, 20, 30, 40, pa do 50 odsto i tu smo se zaustavili sa nekih oko 200.000 tona, a rezervoari mogu da prime oko 120.000 tona”, kaže Stojanović.

Prema njegovim rečima, to ukazuje da bi, uprkos svim problemima i situaciji koja nije naivna, snabdevanje energentima i toplotnom energijom trebalo da bude stabilno.

Kaže da su mazut i lož-ulje goriva zamena za gas, kao i da se radi na tome da se neophodne količine nabave i obezbede.

Što se tiče eventualnog poskupljenja grejanja, Stojanović ističe da je cena prirodnog gasa bolja nego što se očekivalo, ali da se može očekivati povećanje od oko 10 do 15 odsto.

“Sve zavisi od jedinica lokalnih samouprava koje odobravaju cene. Toplane su u obavezi da do 1. septembra predaju zahtev svom osnivaču za svoje cene za nastupajući grejni period”, ističe Stojanović.

Državni revizor je utvrdio da su Beogradske elektrane od 2018. do 2020. godine naplaćivale grejanje prema površini, umesto prema potrošnji.

Stojanović kaže da je Uredba Vlade Srbije doneta 2015. godine i da su od tada svi bili u obavezi da svoje troškove izračunaju i u odnosu na varijabilni deo i u odnosu na fiksni deo.

“Dvodelna je tarifa. Može se naplaćivati angažovana snaga po kilovat-satu ili da se sa tim ponovo vratite na kvadrat, pa su oni zadržali taj model naplate po kvadratu. I jedno i drugo je u ovom trenutku prema propisu dozvoljeno, ali uvek je naravno bolje kada se naplata vrši po potrošnji”, ističe Stojanović.

Izvor: RTS

 

Tags
Back to top button