Cepanje sveta na blokove smanjilo bi globalni BDP za pet odsto – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Cepanje sveta na blokove smanjilo bi globalni BDP za pet odsto

Zemlje treba dvaput da razmisle pre nego što podele ekonomije i lance snabdevanja u političke blokove, rekla je generalna direktorka Svetske trgovinske organizacije (STO) Ngozi Okonjo-Ivela (Ngozi Okonjo-Iweala), uoči ministarske konferencije STO.

„Moramo dobro da razmislimo pre nego što veoma nemarno razgovaramo o razdvajanju i deglobalizaciji“, izjavila je Okonjo-Ivela za Politico. Ona je dodala da međuzavisnost, a ne samodovoljnost, čuva mir.

Prema njenim rečima, postojeći multilateralni trgovinski sistem građen je duže od 75 godina, što je pomoglo da se više od milijardu ljudi izvuče iz siromaštva. „To je donelo mir, kroz međuzavisnot“ ocenila je direktorka STO.

Njena izjava tumači se kao odgovor američkoj ministarki finansija Dženet Jelen (Janet Yellen), koja je promovisala koncept „prijateljskih odnosa“ u razvoju ekonomskih veza sa političkim saveznicima, dok rivalstvo SAD i Kine nastavlja da raste, prenosi Biznis.rs.

Okonjo-Ivela, koja je državljanka Nigerije i SAD, upozorila je da bi ekonomska podela iz političkih razloga bila štetna za svetsku ekonomiju. Nedavna studija STO pokazuje da bi cepanje sveta na dva odvojena ekonomska bloka „moglo da dovede do smanjenja realnog globalnog BDP-a za pet odsto na duži rok“.

„Zbog toga kažem svetu, priča ne košta, ali kada vidite stvarne troškove ovih akcija, mislim da to dovodi do toga da zastanemo i kažemo, hajde da investiramo u ovaj multilateralni trgovinski sistem. Ovo je vreme za ulaganje, a ne za povlačenje iz tog“, kazala je Okonjo-Ivela.

Tags
Back to top button