Mađarska: Niže cene goriva važe i za vozače iz Srbije i Slovenije – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Mađarska: Niže cene goriva važe i za vozače iz Srbije i Slovenije

Vozila sa srpskim i slovenačkim registarskim tablicama izuzeta su od povećanih cena goriva za strane vozače u Mađarskoj koje su stupile na snagu u petak u ponoć.

To znači da vozači automobila iz Srbije i Slovenije mogu da toče benzin i dizel po subvencionisanim cenama od 480 forinti (1,22 evra) po litru, koje važe za Mađare.

Ovo izuzeće za Srbiju i Sloveniju je učinjeno jer je u tim zemljama takođe na snazi odluka vlasti o ograničenju cena goriva, koje važe i za mađarske vozače, a ne samo za domaće.

Portali preciziraju kako će lista zemalja koje su izuzete od odluke mađarske vlade o povećanoj ceni goriva za strance biti objavljena u uredbi ministra za spoljne poslove.

Pored toga, slovenačko Ministarstvo ekonomije 10. maja ograničilo je maloprodajnu cenu eurosupera 95 na 1,56 evra, a veleprodajnu na 1,54 evra, dok maloprodajna cena evrodizela iznosi 1,67 evra, a veleprodajna oko 1,65 evra.

U Srbiji vlada takođe na mesečnom nivou ograničava maloprodajne cene goriva, pri čemu nedeljeno vrši njihovu korekciju, piše dalje u tekstu i dodaje se da litar eurosupera u našoj zemlji košta trenutno oko 1,53 evra, a da je maloprodajna cena evrodizela 1,71 evro.

Izvor: mojnovisad.com

 

Tags
Back to top button