Vol strit porastao nakon objave zapisnika Feda – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Vol strit porastao nakon objave zapisnika Feda

Na Vol stritu cene deonica juče su porasle jer je zapisnik s nedavne sednice Feda pokazao da čelnici američke centralne banke smatraju da je ekonomija dovoljno snažna da izdrži dalje povećanje kamata kako bi se suzbila inflacija.

Dow Jones porastao je 191 bod ili 0,60 odsto, na 32.120 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,95 odsto, na 3.978 bodova, a Nasdaq indeks 1,51 odsto, na 11.434 boda.

U fokusu ulagača bila je objava zapisnika s nedavne sednice Feda na kojoj su povećane ključne kamatne stope za 0,50 postotnih bodova i s koje je poručeno da će se kamate i dalje povećavati kako bi se suzbila inflacija.

Zapisnik je pokazao da većina čelnika Feda smatra da bi i na sednicama u junu i julu bilo prikladno povećati kamate za po 0,50 postotnih bodova i da je ekonomija dovoljno snažna da to izdrži.

„Saglasnost je dobra, to znači da nema nesigurnosti oko toga što treba dalje učiniti u kraćem periodu. A do septembra će Fed imati dovoljno ekonomskih pokazatelja da proceni što je potrebno dalje preduzeti“, kaže Ros Mejfild, strateg u firmi Baird.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišem nivou u 40 godina, iznad 8 odsto, Fed je od marta povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podići za po 0,50 postotnih bodova tokom iduće dve sednice. Do kraja godine ključne kamate mogle bi da budu u rasponu od 2,50 do 2,75 odsto, procenjuje se na tržištu. To će izazvati usporavanje rasta ekonomije, a na to upućuju i svi poslednji pokazatelji.

Ulagači se ipak nadaju da će Fed suzbiti inflaciju, i to uz „mekano prizemljenje“ privrede, a ne recesiju.

Stoga će narednih dana u fokusu biti makroekonomski pokazatelji. Danas će biti objavljeni revidirani podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) u prvom tromesečju, a analitičari očekuju manji pad od 1,4 odsto na godišnjem nivou, koliko je pokazala prva procena.

U petak će biti objavljen izvještaj o ličnoj potrošnji, koje će pokazati koliko je ona jaka, ali i to je li u martu inflacija dosegla vrhunac, kao što neki drugi pokazatelji sugerišu.

I na evropskim berzama cene deonica juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,51 odsto, na 7.522 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,63 odsto, na 14.007 bodova, a pariški CAC 0,73 odsto, na 6.298 bodova.

Tags
Back to top button