Milioneri protiv milionera u Davosu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Milioneri protiv milionera u Davosu

Grupa milionera pridružila se protestima protiv okupljanja poslovne i političke elite na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu (Švajcarska), koji se održava do 26. maja.

Oni zahtevaju od vlada da ih oporezuju, kako bi se uhvatile u koštac sa rastućim jazom između bogatih i siromašnih.

Neobični demonstranti koji sebe opisuju kao milionere-patriote, pozvali su svetske lidere koji prisustvuju godišnjoj konferenciji da odmah uvedu nove poreze za bogate, kako bi se pozabavili skandalom oko troškova života koji se dešava u više nacija širom sveta, piše Gardijan.

Dobrotvorna organizacija Oksfam nedavno je saopštila da bi rastuća nejednakost mogla da gurne još 263 miliona ljudi u ekstremno siromaštvo ove godine, što bi preokrenulo decenije napretka. “Nečuveno je da naši politički lideri slušaju one koji imaju najviše, znaju najmanje o ekonomskim posledicama ove krize, a mnogi od njih plaćaju izuzetno male poreze”, istakli su ovi bogataši.

“Oporezujte delegate koji prisustvuju Davosu 2022”, naveli su.

Protest je organizovan u trenutku kada je otkriveno da u Velikoj Britaniji ima rekordnih 177 milijardera, sa zajedničkim bogatstvom od 653 milijarde funti. Istovremeno, predviđa se da će više od 250.000 domaćinstava u toj zemlji, tokom 2023, zapasti u bedu zbog rastućih računa.

Time bi ukupan broj ekstremno siromašnih porastao na oko 1,2 miliona.

(Telegraf Biznis)

Tags
Back to top button