Morgan Stenli upozorava : Počinju da se vide znaci usporavanja, S&P 500 ide dole 15 % – Bankar.rs
BERZASVE VESTI

Morgan Stenli upozorava : Počinju da se vide znaci usporavanja, S&P 500 ide dole 15 %

Uprkos šest uzastopnih nedelja gubitaka na širem tržištu akcija, investitore ne bi trebalo da iznenadi ni jedan pad tržišta i pad deonica, kaže Majk Vilson iz Morgan Stenlija.

Na berzi počinju da se pokazuju znaci usporavanja privrednog rasta, rekao je Vilson u izvešaju od ponedeljka. Nedavni PMI podaci pokazuju usporavanje, privreda se smanjila u prvom kvartalu, a revizije zarada se pogoršavaju, istakao je Vilson.

„Mi smo usred toplijeg, ali kraćeg ciklusa u SAD. Ključna implikacija ovde je da su prednosti pozitivne operativne poluge od početka do sredine ciklusa iza nas i da će se rast zarade verovatno usporiti“, rekao je Vilson, dodajući da će se slabost zarade zadržati i 2023. godine, piše Biznis Insajder.

„S&P 500 još uvek nema cenu za ovo što gledamo“, rekao je Vilson, dodajući da očekuje da će se ukupni padajući trend akcija nastaviti. U Vilsonovom scenariju medveda, S&P 500 će pasti za 15 odsto sa trenutnih nivoa na 3.400 kao recesija materijalizuje zbog lepljivog inputa i inflacije troškova rada.

„Suština je da ovo tržište medveda neće biti gotovo sve dok procene ne padnu na nivoe koji poništavaju vrstu smanjenja zarade koje predviđamo, ili dok se procene zarade ne smanje“, rekao je Vilson. Pravo pitanje je da li će kompanije za upravljanje smanjiti svoje smernice o zaradi pre nego što analitičari smanje svoje procene.

Ali prinos 10-godišnjeg američkog trezora počeo je da se stabilizuje ispod 3%, višekratnik terminske cene i zarade za S&P 500 je pao ispod svog desetogodišnjeg proseka, a akcije izgledaju preprodavane nakon šest uzastopnih nedelja pada. Prema Vilsonu, to dobro postavlja tržište za značajan rast tržišta medveda.

“Čini se da su akcije započele još jedan materijalni rast tržišta. Nakon toga, ostajemo uvereni da su niže cene i dalje pred nama. U smislu S&P 500, mislimo da je taj nivo blizu 3.400, gde se nalaze i procena i tehnička podrška,” Vilson je objasnio.

Vilson nije jedini strateg sa Volstrita koji ima medveđi pogled na to kuda tržište ide odavde. Goldman Sachs je u petak snizio ciljnu cenu S&P 500 po treći put ove godine na 4.300 sa 4.700. Banka takođe vidi šansu od 35% da privreda uđe u recesiju tokom sledeće godine, što bi, ako jeste, dovelo do toga da S&P 500 bude oko 3.600.

„Iako nemamo recesiju uklopljenu u naše prognoze osnovnog slučaja, imamo za naš slučaj medveda jer je rizik od recesije značajno porastao. To je samo još jedan razlog zašto je premija rizika kapitala preniska, a akcije su i dalje preskupo po našem mišljenju“, zaključio je Vilson.

Izvor: Blic Biznis

Tags
Back to top button