Kako da na vreme da se prijavite za priključke za vodu, struju, grejanje – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Kako da na vreme da se prijavite za priključke za vodu, struju, grejanje

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je danas na svom sajtu detaljno Uputstvo za građane za priključenje nelegalno izgrađenih objekata na komunalnu infrastrukturu.

Ministar Goran Vesić je podsetio da za dve sedmice, 15. septembra, građani mogu da počnu da se prijavljuju za priključenje nelegalno izgrađenih objekata na struju,vodu, gas ili grejanje i kanalizaciju i da će prijava trajati 30 dana, do 15. oktobra, bez produženja roka.

“U uputstvu se, korak po korak, objašnjavaju procedura prijave, precizni rokovi, potrebni dokumenti, kao i obaveze Ministarstva i lokalnih samouprava, kako bismo građanima maksimalno olakšali proces i omogućili im da se priključe na struju, vodu, gas ili grejanje”, rekao je Vesić.

On je pozvao sve građane koji žive u nelegalnim objektima da preuzmu Uputstvo sa sajta Ministarstva, informišu se, pripreme dokumentaciju i prijave se za priključenje na struju, vodu, gas, grejanje ili kanalizaciju.

“Prijava za priključak počinje za dve nedelje, 15. septembra, i trajaće 30 dana, do 15. oktobra. Produženja roka neće biti”, napomenuo je ministar Vesić, saopštilo je ministarstvo.

Dodao je da tih 30 dana predviđeno isključivo za podnošenje zahteva i da to ne znači da će građani u tom periodu dobiti priključak, jer dinamika priključivanja zavisi od kapaciteta samih preduzeća, tehničkih karakteristika objekta.

Vesić je ponovio da ova mogućnost važi samo za građane, ali ne i za investitore, niti za poslovne objekte.

Takođe, mogućnost da se priključe na legalnu mrežu imaju samo građani koji sa porodicama žive u nelegalnom objektu, za koji podnose zahtev, naveo je Vesić.

Građani će prijave podnositi u svojim opštinama i ministar je pozvao sve lokalne samouprave da se dobro pripreme za proces prijave građana, da otvore posebne šaltere, angažuju dodatne ljude kako bi se zahtevi brže rešavali, kao i mobilne timove koji će na terenu pomagati građanima da popune formulare.

Napomenuo je i da su predviđene sve situacije u kojima mogu da se nađu građani, jer je cilj da ostvare osnovna ljudska prava, bez prejudiciranja ishoda zahteva za legalizaciju.

Priključenje na komunalnu infrastrukturu za nelegalne objekte omogućeno je izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koje je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vesić je najavio da će naredne nedelje Vlada Srbije pokrenuti medijsku kampanju “Priključi se” na TV i radio stanicama kao i na društvenim mrežama.

“Cilj ove kampanje je da sve građanke i građani koji imaju pravo da se legalno priključe na komunalnu infrastrukturu da to pravo ostvare ako žele kao i da im ovom kampanjom pomognemo da reše sve nedoumice oko procesa priključenja”, rekao je ministar Vesić.

RTV

Tags
Back to top button