Nove cene: Gorivo skuplje za 7 dinara – Bankar.rs
SVE VESTI

Nove cene: Gorivo skuplje za 7 dinara

Vlada Srbije je usvojila izmenjene uredbe – jedne koja se odnosi na ograničavanje cena osnovnih životnih namirnica i druge koja se odnosi na ograničavanje cena evro dizela i evro premijum BMB 95.

Vlada je usvojila izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničavanju cene osnovnih životnih namirnica u cilju dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snabdevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničavanju cene namirnica – šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip T- 400 glatko, u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ylje u pakovanju od jednog litra, svinjsko meso – but.

Uredba će se primenjivati u trajanju od 60 dana, od dana stupanja na snagu.

Vlada Srbije usvojila je izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte kojom se prosečna veleprodajna cena derivata EVRO DIZEL i EVRO PREMIJUM BMB 95 uvećava za po sedam dinara. Ova Uredba važiće od stupanja na snagu, 29. aprila, do 31. maja ove godine, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako se navodi u saopštenju, privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava u obavezi su da nastave da isporučuju ove derivate utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara.

Članovi vlade doneli su odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte za 15 odsto od objavljenih usklađenih iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja, a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, kao i njenu tendeciju daljeg rasta, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji.

Na sednici Vlade je doneta odluka o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 10.000 dinara zaposlenima u predškolskim ustanovama, a imajući u vidu da su usled vanrednih okolnosti pandemije bili izloženi dodatnom naporu prilikom sprovođenja vaspitno-obrazovnog rada.

Izvor: N1, RTS

Tags
Back to top button