Najveći fond na svetu zabeležio gubitak od 74,2 milijarde dolara – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Najveći fond na svetu zabeležio gubitak od 74,2 milijarde dolara

Norveški suvereni fond bogatsva (SNF), vredan 1,3 biliona dolara i najveći na svetu, zabeležio je gubitak od 74,2 milijarde dolara u prvom kvartalu, zbog tržišnih previranja izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu i lockdownom u Kini.

Fond, sa sedištem u Oslu, izgubio je 5,2 odsto na vrednosti akcija, koje imaju najveći udeoo u njegovim ulaganjima, dok su fiksni prihodi pali za 4,8 posto, navodi se u saopštenju, prenosi Bloomberg a javlja Tanjug.

Vrednost nekretnina u koje je SNF uložio porasla je za 4,1 procenat, ali te investicije učestvuju sa manje od 3,0 odsto u njegovim ukupnih ulaganjima.

“Prvi kvartal karakterišu geopolitičke turbulencije, koje su su uticale i na tržišta”, naveo je zamenik izvršnog direktora SNF-a Trond Grande u saopštenju.

Norveška je 27. februara odlučila da Fond izadje iz ruske imovine kao odgovor na napad Moske na Ukrajinu, ali je u stvarnosti naišla na probleme sa sprovođenje svog nauma pošto je Rusija zabranila strancima prodaju hartija od vrednosti na svojim berzama.

Gubitak fonda po osnovu udjela u ruskom kapitalu mogao bi da iznosi nešto manje od 2,8 milijardi dolara, prema procenama predstavljenim 3. marta.

Fond je osnovan 1996. godine s ciljem da norveške prihode od nafte i gasa ulaže u inostranstvu, i ima vlasničke udele u oko 9.300 kompanija širom sveta, pri čemu posjeduje 1,3 odsto svih akcija koje kotiraju na berzama.

Imovina Fonda jednaka je pojedinačnim iznosima od po 240.000 dolara za svakog muškarca, ženu i dete u Norveškoj.

Tags
Back to top button