Nove sankcije Rusiji – EU odobrila peti paket: Na udaru banke, ugalj, drvo, votka… – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Nove sankcije Rusiji – EU odobrila peti paket: Na udaru banke, ugalj, drvo, votka…

Svih 27 članica Evropske unije sinoć je odobrilo nove sankcije protiv Rusije, koje uključuju embargo na uvoz ruskog uglja, drvene građe i votke.

Sankcije obuhvataju i zamrzavanje sredstava nekoliko ruskih banaka, produženje zabrane izvoza oružja i druge vrste izvoza u vrednosti od oko deset milijardi evra, prenose agencije.

Evropska komisija je nove sankcije predložila u utorak, nakon događaja u kijevskom predgrađu Buča. Sve članice odobrile su taj predlog na sastanku ambasadora, a stupiće na snagu danas nakon izlaska u Službenom glasniku.

“Paket sankcija je značajan i proširuje postojeće kaznene mere protiv Rusije na nove sektore i oligarhe”, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva EU.

Visoki zvaničnici EU su rekli i da bi, u slučaju da Rusija nastavi s napadom na Ukrajinu, mogla uslediti i potpuna zabrana uvoza svih fosilnih goriva iz Rusije, prenosi Telegraf Biznis.

Takođe, Kongres SAD je izglasao zabranu uvoza energenata iz Rusije. Predstavnički dom SAD je odmah nakon Senata izglasao zabranu uvoza energenata iz Rusije, kao odgovor na specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini. Za podršku predlogu zakona glasalo je 413 kongresmena.

Tags
Back to top button