Novi konkurs za hrvatsku kovanicu; članovima žirija – po 265 evra – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Novi konkurs za hrvatsku kovanicu; članovima žirija – po 265 evra

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedeljak je objavila novi otvoreni konkurs za izbor likovnog rešenja nacionalne strane Republike Hrvatske na opticajnom kovanom novcu od jednog evra sa motivom životinje kune sa šahovnicom, prepoznatljivim elementom hrvatskog grba, u pozadini.

Kako je saopšteno iz HNB, likovnim rešenjem smatraće se izrada: idejnog rešenja – grafičkog prikaza sa slikovnim i tekstualnim detaljima kojim se prikazuje osnovni motiv i izgled nacionalne strane na kovanici od jednog evra sa motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini u dvodimenzionalnom obliku te izvedbenog rešenja – kojim je u trodimenzionalnom modelu izvedeno idejno rešenje u gipsanom, plastičnom ili drugom čvrstom materijalu.

Za potrebe stručnog odabira i davanja mišljenja o predlozima likovnih rešenja koji su pristigli na konkurs osniva se Komisija za odabir predloga likovnog rešenja.

Za članove žirija imenovani su ugledni hrvatski umetnici i naučnici, piše Poslovni dnevnik.

Koordinatorka rada žirija je viceguvernerka Ivana Jakir Bajo, a u njenoj odsutnosti koordinator je viceguverner Bojan Fras.

Kako je saopšteno, sastav žirija od umetnika i stručnjaka doprineće kvalitetnoj proceni profesionalnih i umetničkih dosega ponuđenih rešenja.

Žiri će razmotriti sve predloge likovnih rešenja koji su pristigli na konkurs te odabrati najmanje tri, a najviše pet najuspešnijih predloga likovnog rešenja bez određivanja ranga (završni odabir predloga likovnih rešenja). Nakon odabira, žiri će, uz pisano obrazloženje, dostaviti Komisiji za novac odabrane predloge te će, na poziv Komisije za novac, učestvovati u daljem razmatranju predloženih likovnih rešenja.

Završni odabir predloga likovnih rešenja žiri je dužan da izvrši i dostavi Komisiji za novac najkasnije do ponedeljka, 14. marta 2022. Ako žiri zbog bilo kog razloga ne može doneti odluku u roku, završni odabir ovlašćena je da utvrdi Komisija za novac.

Članovi žirija ostvaruju pravo na jednokratnu naknadu u iznosu od 2.000 kuna neto (265 evra), dodaje se u saopštenju.

Prethodno je objavljeno da je Savet HNB na današnjoj sednici doneo Odluku o delimičnom poništenju Otvorenog konkursa za izbor dizajna nacionalne strane Republike Hrvatske na opticajnom kovanom novcu evra i centa i delimičnom poništenju Odluke o konačnom odabiru najuspešnijeg dizajna nacionalne strane Republike Hrvatske na opticajnom kovanom novcu evra i centa, saopšteno je iz HNB.

Inače, Komisija za novac HNB odlučila je prošle nedelje da će se ponoviti konkurs za izbor idejnog i izvedbenog rešenja evrokovanice sa naličjem kune nakon što je autor dizajna kovanice od jednog evra Stjepan Pranjković povukao dizajn zbog ukazivanja na sličnost između izgleda kune sa kovanice i fotografije škotskog fotografa H. Liča.

Tags
Back to top button