Drznuli se na potez koji nije viđen u istoriji zemlje: Uvode federalni porez na dobit firme – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Drznuli se na potez koji nije viđen u istoriji zemlje: Uvode federalni porez na dobit firme

Ujedinjeni Arapski Emirati će prvi put u istoriji zemlje uvesti federalni porez na dobit preduzeća, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Ova vest predstavlja značajan zaokret u zemlji koja je dugo privlačila kompanije iz celog sveta zahvaljujući svom statusu neoporezivog centra za poslovanje. Porez na dobit preduzeća počeće da se primenjuje od 1. juna 2023. godine, javlja CNBC.

Korporativna poreska stopa će u ovoj zemlji iznositi 9,0 posto na dobit iznad 375.000 dirhama (102.000 dolara), dok će na zaradu do tog iznosa ostati nula odsto radi “podrške malim preduzećima i početnicima u biznisu”, saopštilo je ministarstvo, dodajući da će “korporativni porez u UAE i dalje biti među najkonkurentnijim u svetu”.

Porezu i dalje neće podlegati pojedinci čija je dobit ostvarena od zapošljavanja, nekretnina, ulaganja u kapital ili drugih ličnih prihoda koji nisu povezani sa trgovinom ili poslovanjem UAE, navelo je ministarstvo.

Istovremeno, preduzeća u slobodnim zonama, kojih u zemlji ima na hiljade, moći će da “nastave da uživaju pogodnosti od korporativnih poreskih podsticaja” sve dok “ispunjavaju sve neophodne uslove”, dodalo je ministarstvo, ne ulazeći u detalje.

Tags
Back to top button