Dojče banka: Poslovanje u 2021. najbolje u poslednjih 10 godina – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Dojče banka: Poslovanje u 2021. najbolje u poslednjih 10 godina

Dojče banka je saopštila da je u 2021. ostvarila najbolji godišnji profit u deceniji i da je većinu troškova višegodišnjeg procesa restrukturiranja poslovanja ostavila iza sebe.

Celogodišnji neto profit povećan je četiri puta u odnosu na 2020. godinu, na 2,5 milijardi evra, što je najbolji rezultat Dojče banke od 2011, prenosi agencija AP.

Prihodi su porasli za 6,0 posto na 25,4 milijarde evra.

U četvrtom kvartalu, banka je uspela da ostvari neto profit od 82 miliona evra uprkos većim preostalim troškovima restrukturiranja u iznosu od 456 miliona evra, uključujući otpremnine za zaposlene koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Banka je predložila dividendu od 20 evrocenti po akciji za 2021. godinu, prvu koju će podeliti akcionarima od 2018.

Najveći doprinos pozitivnom finansijskom rezultatu Dojče banke dao je njen investicioni sektor, koji je zabeležio dobit pre oporezivanja u iznosu od 3,7 milijardi evra, što je porast od 17 procenata.

Banka je takođe smanjila gubitke za kredite koji se ne otplaćuju za 71 posto tokom prošle godine, zahvaljujući poslovnom ambijentu niskih kamatnih stopa i ekonomskom oporavku od korona krize, prenosi Tanjug.

Dojče banka je takođe navela da je već podmirila 97 odsto troškova restrukturiranja koji su bili projektovani do kraja 2022.

Tags
Back to top button