Bezos posle 20 godina kupio jednu jedinu akciju Amazona – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Bezos posle 20 godina kupio jednu jedinu akciju Amazona

Bezosova nedavna kupovina je značajna jer je on u velikoj meri prodavao akcije Amazona u poslednjih 20 godina

Džef Bezos je neočekivanokupio jednu deonicu Amazona krajem maja, što je njegova prva poznata kupovina akcija kompanije u više od dve decenije. Stručnjaci se pitaju da li kopira ponašanje Ilona Maska i “troluje” Volstrit.

Amazonov milijarder, osnivač i izvršni predsednik, prijavio je Komisiji za hartije od vrednosti ovu trgovinu 25. maja u 16.20 sati. Takođe je otkrio da je poklonio više od 69.000 akcija neprofitnoj organizaciji u istom trenutku.

Bizarna kupovina pojedinačnih akcija i brojevi koje implicira vreme izveštavanja i donacija akcija, 4:20 i 69, podstakli su spekulacije da je Bezos možda oponašao svog rivala Elona Maska.

Šef Tesle i SpaceX-a napravio je mnogo zanimljivih referenci na broj “42”, referencu na Dan marihuane 20. aprila i odgovor na “krajnje pitanje života, univerzuma i svega” u “Autostoperskom vodiču kroz galaksiju” i na broj “69”. Na primer, Mask je prvobitno ponudio kupovinu Tvitera za 42 milijarde dolara prošle godine pre nego što je zaključio ugovor na 44 milijarde dolara.

Bezos je platio 114,77 dolara za svoj udeo u Amazonu. Oduzmite akcije koje je donirao, i njegov udeo iznosio 990,476,371 akcija, vrednih 122 milijarde dolara. Cena akcija Amazona se od tada popela na 123,43 dolara, što znači da je Bezos zaradio oko 9 dolara na neobičnoj investiciji.

Akcije Amazona porasle su za 47 odsto ove godine, povećavši tržišnu kapitalizaciju giganta za onlajn trgovinu i usluge na 1,3 biliona dolara. Bezosovih 990 miliona akcija predstavlja skoro 10 odsto udela u kompaniji i čini većinu njegove neto vrednosti od 147 milijardi dolara, pokazuje Blumbergov indeks milijardera.

Bezosova nedavna kupovina je značajna jer je on u velikoj meriprodavao akcije Amazona u poslednjih 20 godina.On je unovčio oko 30 milijardi dolara akcija kako bi pomogao u finansiranju svoje raketne kompanije Blue Origin i finansiranju drugih ličnih i poslovnih interesa.

Bezosova kupovina akcija otkrivena je u podnesku SEC-a, ali je privukla pažnju poslednjih dana nakon Blumbergovog izveštaja.

(Telegraf biznis)

Tags
Back to top button