Loši izgledi za vodećeg proizvođača rukavica: Akcije strmoglavo padaju – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Loši izgledi za vodećeg proizvođača rukavica: Akcije strmoglavo padaju

Akcije kompanije Top Glove, najvećeg svetskog proizvođača medicinskih rukavica, izbrisale su veliki deo svojih dobitaka zabeleženih tokom pandemije kovida-19, jer analitičari postaju pesimističniji po pitanju izgleda te kompanije.

Akcije Top Glove-a na malezijskoj berzi su oslabile za više od 60 odsto ove godine i zatvorile se na nivou od 2,20 malezijskih ringita (oko 0,52 dolara) u ponedeljak. To je 77 odsto niže od rekordno visoke cene na zatvaranju akcija, dostignute 19. oktobra prošle godine, i za oko 0,70 ringita više od njene poslednje trgovane cene u 2019. – pre nego što se kovid proširio globalno.

Nekoliko analitičara je smanjilo rejting akcija. Najnoviji podaci pokazali su da je 11 od 23 analitičara Top Glove ocenilo kao “prodaju” ili “snažnu prodaju” – što je povećanje u odnosu na šest takvih ocena od pre mesec dana, prenosi Telegraf Biznis.

Top Glove je ranije ovog meseca prijavio neto profit od 185,7 miliona malezijskih ringita za kvartal koji je završio u novembru, što je pad od 92 odsto u odnosu na isti period pre godinu dana. Kompanija je saopštila da je obim prodaje opao zbog povećane konkurencije i ponude, dok su prosečne prodajne cene pale u odnosu na prošlogodišnji vrhunac.

Nekoliko dana pre objavljivanja zarade, Top Glove je rekao da je dobio odobrenje akcionara za dvostruku primarnu kotaciju u Hongkongu, za koju očekuje da će biti završena početkom sledeće godine. Kompanija trenutno ima primarnu kotaciju u Maleziji i sekundarnu u Singapuru, prenosi portal.

Analitičari su upozorili da bi listing u Hongkongu smanjio zaradu po akciji Top Glove-a. Takva zabrinutost doprinela je padu cene akcija ove godine, piše CNBC.

Tags
Back to top button