Čija srednja klasa nosi najveći poreski teret u EU? – Bankar.rs
LICNE FINANSIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Čija srednja klasa nosi najveći poreski teret u EU?

Srednja klasa u Danskoj, Belgiji, Nemačkoj, Finskoj, Litvaniji, Sloveniji i Holandiji najopterećenija je porezima i doprinosima na prihode koje ostvaruje, pokazala je studija na nivou Evropske unije koju su sproveli nemački institut IFO i EconPol Europe za Fondaciju Hanns Seidel.

Istraživanje je pokazalo i da Francuska, Poljska, Italija, Luksemburg, Švedska i Austrija nameću prosečna poreska opterećenja pripadnicima srednje klase, dok je, kako je saopštio IFO, poresko opterećenje srednje klase najniže u Španiji, Grčkoj, Estoniji, Portugalu, Kipru, Bugarskoj i Rumuniji.

„U zemljama članicama EU sistem poreza i transfera generalno predstavlja manje opterećenje za porodice srednje klase nego za samce“, ocenio je stručnjak za poreze instituta IFO Florijan Dorn u pisanoj izjavi.

U okviru ovog istaživanja upoređivani su prihodi, kupovna moć i poresko opterećenje srednjih klasa zemalja EU, a „srednju klasa“ je definisana kao „domaćinstva koja ostvaruju između 75 i 200 procenata medijane primanja domaćinstva svoje zemlje.

Ona domaćinstva koja ostvaruju između 75 i 100 odsto medijane primanja svrstana su u nižu srednju klasu, dok se ona sa prihodima između 150 i 200 odsto medijane primanja domaćinstva smatraju višom srednjom klasom.

Studija je pokazala i da su prihodi srednje klase najviši u Luksemburgu, Danskoj, Finskoj, Austriji i Švedskoj, a najniži u zemljama istočne Evrope. Srednja klasa u Bugarskoj i Rumuniji je na dnu liste prema visini prihoda, ali su i troškovi života u ove dve zemlje samo polovina proseka EU, ukazao je IFO u saopštenju.

Uzimajući u obzir razlike u kupovnoj moći, srednja klasa u Luksemburgu, Austriji, Nemačkoj i Finskoj je na vrhu, dok je kupovna moć srednje klase u istočnoj Evropi najniža, ali se jaz u odnosu na Zapadnu Evropu smanjuje kada se uzme u obzir nivo cena.

Biznis.s

Tags
Back to top button