Porše preuzima većinski deo; “Ovo će biti seme za nešto još veće” – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Porše preuzima većinski deo; “Ovo će biti seme za nešto još veće”

Porše (Porsche AG) preuzima većinski deo kompanije Greyp Bikes za razvoj i proizvodnju električnih bicikala.

Držali su od 2018. godine oko deset posto vlasničkog udela u Greyp-u putem firme Porsche Ventures. Udeo su stekli istovremeno s tadašnjim ulaganjem u kompaniju Rimac Automobili, a sada su odlučili da otkupe većinski udeo.

Kako navode iz kompanije, povećanje udela u Greyp-u odvija se zbog Porsche-ovog interesa za širenje delatnosti u području električnih bicikala. Tvrde da je Porsche prepoznao potencijal Greyp-a i odlučio da dodatno ojača svoju poziciju u vlasničkoj strukturi.

“Oduvek sam verovao da Greyp ima potencijal da bude vrlo uspešna kompanija svetske klase i jedan od industrijskih lidera. Super ponosan sam na Greyp tim, na čelu s Krešimirom Hlede, i na ono što su izgradili u poslednjih 7 godina. Tim od 100 ljudi nesumnjivo je stvorio najpovezanije i tehnološki najnaprednije e-bicikle na tržištu, pokrenuo serijsku proizvodnju u Svetoj Nedelji i isporučio bicikle širom sveta. Istovremeno, Greyp je bio u senci Rimca i nikada nije mogao da procveta u svom punom potencijalu. Sada započinjemo uzbudljivo novo poglavlje u istoriji kompanije – s Porsche-om koji kupuje većinski udeo u Greyp-u. Ovo će biti sjeme za nešto još veće”, izjavio je Mate Rimac, prenosi Poslovni dnevnik.

Kako je dodao, Greyp će imati vrlo jaku i rastuću prisutnost u Hrvatskoj.

“Želimo da radimo velike stvari, inače Porsche i mi ne bismo ulazili u ovaj poduhvat. To će osigurati sjajnu budućnost zaposlenima Greyp-a i doneti ogromnu vrednost za Hrvatsku kao još jedan dokaz da je Hrvatska mesto istraživanja i razvoja električnih vozila”, dodao je Rimac.

Osim Porsche-a kao novog većinskog deoničara, Mate Rimac i ostali osnivači zadržaće svoje udele u kompaniji.

“Ostaću manjinski deoničar. Iako ću svoje vreme u potpunosti usmeriti na Rimac grupu, i dalje ću biti uključen u Greyp i pomagati gde god mogu. Svi vlasnici Greyp GRP tokena biće zbrinuti – to će uskoro biti detaljno saopšteno. Veselim se što ću uskoro podeliti više informacija – jer će nova konstelacija biti pozitivna za sve uključene”, rekao je Rimac.

Prema deoničarskom ugovoru Greyp Bikes-a, ova bi transakcija trebalo da bude dovršena do 18. decembra ove godine.

Porsche-ova investicija navodi se kao Greyp-ova vizija mikromobilnosti koja redefiniše korisničko iskustvo vožnje električnog bicikla kroz softver i IoT. Dve kompanije imaju za cilj da značajno povećaju Greyp-ove operacije, pogotovo u R&D segmentu te, kako dodaju, “svojim proizvodima i uslugama da učine mobilnost zabavnijom, praktičnijom i sigurnijom za sve svoje korisnike”.

Tags
Back to top button