Dinarska štednja isplativija od devizne i na kratki i na dugi rok – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIDepoziti i štednjaSLIDERSVE VESTI

Dinarska štednja isplativija od devizne i na kratki i na dugi rok

Štediša koji je od septembra 2020. godine štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara u septembru 2021. dobio bi oko 1.500 dinara (12 evra) više od štediše koji bi u istom periodu oročio evre u protivvrednosti 100.000 dinara, pokazuje analiza isplativosti štednje Narodne banke Srbije.

Rezultati analize isplativosti štednje su pokazali da je dinarska štednja oročena na tri meseca bila isplativija od štednje u evrima u preko 87 odsto posmatranih tromesečnih potperioda u prethodnih devet godina, a kod oročavanja štednje na dve godine dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim periodima oročenja.

“Dakle, u prethodnih devet godina bilo je isplativije štedeti u dinarima i na kratak i na dug rok”, zaključak je Narodne banke Srbije.

U prethodnih devet godina (u poređenju sa krajem 2012. godine) dinarska štednja je povećana gotovo šest puta (rast od 83 milijardi dinara) i krajem septembra 2021. godine dostigla je 101,5 milijardu dinara. Više od polovine ukupnog rasta ostvareno je u poslednje tri godine. Samo u proteklih godinu dana (od oktobra 2020. godine), štednja u domaćoj valuti povećana je za oko 14 odsto, ocenila je NBS.

Tags
Back to top button